Opinie: Opstappen

RAALTE – De Rotterdamse D66-wethouder Adriaan Visser is anderhalve week geleden opgestapt. Hij voelde zich daartoe genoodzaakt omdat hij een geheime kwestie had gelekt. Visser schond daarmee een opgelegde geheimhoudingsverplichting en pleegde daarmee een strafbaar feit. Rotterdammers overwegen daarvan aangifte te doen.

Toen ik dit in de media las, was het me meteen duidelijk: ze hebben in Rotterdam een hoge ethische en morele standaard. Dit gelezen hebbend, was de link met de Raalter politiek snel gelegd. In vergelijking met het aftreden van de Rotterdamse wethouder is het niveau van ethiek en moraal in onze gemeente, lijkt mij, bijzonder laag. Maar misschien is dat wel goed zo, want met een lage standaard voorkom je bestuurlijke ellende. Niemand hoeft zich immers zorgen te maken over wat goed of slecht is. Zonder ethiek en moraal voorkom je dat wethouders bij zware overtredingen de laan uit moeten.

In Raalte weten de huidige en toekomstige politici dat ze zich, zelfs met stevige miskleunen, niet al te veel zorgen hoeven te maken. En dat heeft, ten minste voor hen, dan toch ook wel weer z’n charme. Ze lachen er zelfs om. En de inwoners? De meesten lijken er geen enkel probleem mee te hebben.

Hans de Kort
Raalte

9 REACTIES

 1. Die meneer Visser uit Rotterdam was ten tijde van het lekken van vertrouwelijke informatie geen wethouder, het zelf opstappen is eerder een uitzondering dan “de standaard” dus het vergelijk met Raalte is al met al ver te zoeken.

  Ik had van de Kort beter verwacht. Alhoewel?

 2. Geachte lezer/lezeres van Salland Centraal,

  Bij de schending van de geheimhouding gaat het, onweersproken citaat Algemeen Dagblad, “(…) om geheime stukken die hij als wethouder (!) naar journalisten heeft gestuurd, over de besluitvorming rond de aankoop van het Schiekadeblok in 2009. Visser was toen hoofd van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en ambtelijk verantwoordelijk voor de deal”.

  Wie meer wil weten over de juistheid van het opiniestuk, kan daarover voldoende terugvinden op de sites van diverse lokale Rotterdamse en nationale media.

  Van sommigen – we zullen er nooit achter komen wie ze zijn – kan ik me overigens heel goed voorstellen dat ze zich verstoppen in de anonimiteit.

 3. Tot slot.
  Ook in het artikel van BinnenlandsBestuur van 5 februari – https://staging2.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/wethouder-visser-stapt-op-na-kritiek-rekenkamer.9607573.lynkx – wordt verwezen naar het bericht in het Algemeen Dagblad. Er staat letterlijk: “Volgens het AD en RTV Rijnmond heeft Visser geheime stukken over de deal uit 2009 laten uitlekken (…)”. Dus ‘uit’ 2009 en niet ‘in’ 2009.
  En al zóu het lekken al in 2009 hebben plaatsgevonden, dan zou dit het ethische niveau van deze wethouder zelfs nog hebben verhoogd, evenals het lage niveau in de Raalter politiek natuurlijk.
  Wat is het toch jammer dat reacties vaak niets met het inhoudelijke van doen hebben en afleiden van waar het om gaat. Daar laat ik het maar bij.

 4. Heey klein duimpje ( Hans de Kort ), je had tuinman moeten worden. Schoffelen kun je goed, en schoppen nog beter. Verder ben je volgens mij gewoon een miezerig mannetje. Wat doe je eigenlijk nog in Raalte ? Snel naar Rotterdam met oe kotte peutties Hansi, daar is het veeeel beter voor jou.

 5. Om dan maar inhoudelijk te blijven…. Hans, hoe staat het met je klacht tegen het OM inzake wethouder Wagenmans? Is daar nog reactie op gekomen? Of is die reactie niet meldenswaardig?

 6. Dit zegt genoeg over de lezers van Salland Centraal Hans. Maar dat wist je al. Bang voor verandering, daarom tot aan het gênante elkaar de hand boven het hoofd houden.

 7. Dus als een wethouder in Rotterdam lekt en vervolgens opstapt, daalt het ethisch niveau in Raalte? Jammer dat deze persoonlijke hetze tegen de lokale overheid elke keer weer een podium krijgt.

  Dit heeft niks meer met scherp houden te maken, dit is gewoon zeuren. En de meerderheid van de Raalter bevolking weet drommels goed dat dit het politieke spelletje is, waar je als burger niets aan kunt veranderen, als je alleen maar aan de zijlijn blijft schreeuwen.

  O ja, dat liedje van anonimiteit heb ik ook vaak genoeg gehoord, dus daar luister ik niet naar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.