Open dagen bij de IJssellinie

De gidsen van De IJssellinie gaan weer op pad om over de ‘geheimen van de IJssel’ te vertellen. Op 2 maart is de eerste open dag van het jaar. “Onze gidsen vertellen in anderhalf uur over de IJssellinie en laten de bezoekers de anno 1955 ingerichte hospitaalbunker, de commandobunker en het inlaat werk zien. Ook staan er deze keer een aantal historische legervoertuigen van ‘Legervoertuigen Groep IJssellinie'”, zegt Piet Schievink van Stichting De IJssellinie.

De IJssellinie was een waterlinie uit de Koude Oorlog, dat Nederland moest beschermen tegen een mogelijke Russische invasie. Met het in werking zetten van dit plan zou een 127 kilometer lange en drie tot vijftien kilometer brede strook land tussen Nijmegen en Kampen onder water worden gezet. Hierdoor zou de opmars van de Russen worden vertraagd en kregen de geallieerden tijd om Nederland te hulp te schieten. Tussen Olst en Welsum lag een belangrijk onderdeel in dit verdedigingswerk: de stuw waarmee de IJssel afgesloten werd. Om deze stuw te verdedigen waren er tientallen kazematten bij Olst en Welsum gesitueerd. De geheimhouding werd officieel pas in 1990 door de regering opgeheven.

“Momenteel worden er in het kader van Mobilisatie IJssellinie samen met de gemeente Olst-Wijhe en Stichting IJssellandschap plannen ontwikkeld om deze unieke waterlinie in Salland meer onder de aandacht te brengen. De IJssellinie kan daardoor nog meer een toeristische trekker voor de regio worden.”

De eerste open dag is op 2 maart van 12.00 tot 16.00. De rondleidingen starten bij de hospitaalbunker aan de Haereweg 4B in Olst. De entree bedraagt 5,- per persoon. Kinderen van basisschoolleeftijd betalen slechts 2,50. Aanmelden is niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.