Nuchter meesterschap bij Hillroad Records

Ruud Tijs werkt in Luttenbergse studio net zo lief met onbekend talent als met grote namen

LUTTENBERG – “De jongens van Tricklebolt waren hier voor opnames. Ik liet ze wat horen. ‘Wat vinden jullie ervan’, vroeg ik. ‘Goede take?’ Ze antwoordden: ‘Joah, joah, joah’. Toen wist ik genoeg. ‘Oké jongens, wat vinden jullie er niet goed aan dan?’” Ruud Tijs, inmiddels negen jaar de trotse eigenaar van de Luttenbergse opnamestudio Hillroad Records, begint te lachen. “Dat is het voordeel van werken met bands uit de regio. Ik spreek die taal ook.”

Langzaam maar zeker weten steeds meer bands en muzikanten de weg naar Ruuds studio in het Luttenbergse buitengebied te vinden. Vorig jaar bijvoorbeeld Bökkers nog (de band nam dichtbij huis de nieuwe cd op), maar ook de nieuwe band Royal Flush met Bert Heerink (ex-Vandenberg). Van namedropping houdt Ruud echter niet. “Ik vind het ook mooi om beginnende, getalenteerde bands op te nemen. Tricklebolt. Of vorig jaar The Damned Few uit Haarle nog. Het zal mijn Sallandse achtergrond wel zijn. De slogan van Hillroad Records is Nuchter Meesterschap. Dat past precies bij me.”

In zijn jeugd zat Ruud in verschillende bandjes. “Allemaal low profile. Toen we weer eens elkaar in de weg hadden gestaan in de woonkamer van de drummer, stelde ik mijn vader voor om een deel van een oude schuur om te bouwen tot oefenruimte. Dat mocht.” Maar toen Ruud een studie Muziektechnologie ging volgen aan de HKU (de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en het met de bandjes minder werd, kreeg de ruimte een nieuwe invulling: Ruud verbouwde de oefenruimte tot studio. “En daarna wilde ik er graag een controleruimte bij. Dus weer naar pa.” Ruuds vader bleef maar ja zeggen tegen alle verzoeken die nog zouden volgen. Inmiddels staat er dan ook een ruim studiocomplex. “Soms komen hier muzikanten uit het westen die staan te klapperen met de tanden als ze de studio zien. Zóvéél ruimte!”

Galmtijd

Ruud combineert zijn activiteiten als producer met een parttime baan als docent op de HKU. Dat zorgt voor zekerheid, die welkom is, want in de studio is het soms rennen of stilstaan. “Soms heb je een week niks en maak je de volgende week ineens tachtig uur.” En, zo stelt hij, een studio als de zijne kan prima in Luttenberg. “Veel gebeurt in het westen, dat is waar. Maar trek eens een straal van 150 kilometer rondom Rotterdam: dan pak je ook een heel stuk zee mee. Met zo’n straal vanuit Luttenberg kom ik tot in Duitsland.”

Rock, klassiek of jazz, het maakt hem niet uit. Na zijn studie maakte hij enkele registraties van klassieke orkesten: opnames met verschillende microfoons en vervolgens met de beste passages editen/nabewerken totdat er een mooi eindresultaat staat. “Als je meerdere instrumenten per microfoon hebt, moet je met heel veel dingen rekening houden. Een lange galmtijd bijvoorbeeld maakt het veel moeilijker om verschillende opnames met elkaar te combineren. Als je met een klassiek orkest een goed eindresultaat kunt neerzetten, is het opnemen van de gemiddelde pop- en rockband goed te doen.”

Nepal

Veel bands nemen tegenwoordig thuis op. Dat kan met speciale computerprogramma’s. Maar Ruud is niet echt bang voor die concurrentie. “Met je iPhone kun je ook mooie foto’s maken, maar niet zo mooi als een echte fotograaf met professionele apparatuur.” Bovendien houdt hij zich niet alleen maar bezig met bands. Zo had hij laatst nog een paardensportcommentator te gast die voice-overs wilde opnemen voor een Engels tv-programma. En Ruud werkte ook mee aan de ontwikkeling van een spraakherkenningssysteem, waarvoor accenten en dialecten verzameld moesten worden. “Zo maak je de meest onverwachte dingen mee. Laatst kreeg ik telefoon van iemand uit Nepal. Ik dacht dat een maat een grap met me uithaalde. Maar die man wilde zangpartijen opnemen voor een cd met Nepalese volksmuziek. ‘Kom maar langs’, zei ik. En daar stonden ze een paar dagen later dus ook. De vrouwelijke zangpartij was al opgenomen in Amerika en de mannelijke zangpartij vervolgens bij mij. En daarna gingen de opnames door naar Nepal!”

‘De cirkel is rond’

Als hij onbeperkt mocht dromen, dan zou hij graag de Foo Fighters nog eens willen verwelkomen in zijn studio. Dat is niet realistisch, dat weet hij zelf ook wel. “Maar echt, zoals het nu gaat, ben ik tevreden. Vorig jaar heeft Höllenboer hier een single opgenomen. Dat vond ik ook geweldig. Ik ben opgegroeid met hun muziek. Ineens stonden ze bij mij in de studio. Dat was echt zo’n ervaring van: ‘De cirkel is rond!’”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.