Nog drie ton van EU beschikbaar voor Sallandse initiatieven vanuit Leader

Met het Leaderprogramma 2015-2020 kan in totaal ongeveer 4 miljoen euro in Salland worden geïnvesteerd. Hiervan komt 25% van de Europese Unie, 25% van provincie Overijssel, gemeenten en waterschappen en 50% van derden (eigen bijdrage, particulieren, fondsen, etc.).

In de ‘pot’ zit nog 300.000 euro voor 2019 aan EU-budget. Provincie, gemeenten, waterschappen en derden leggen hier nog eens 900.000 euro bij als Salland met goede initiatieven komt. De Lokale Actie Groep roept daarom initiatiefnemers op om zich te melden.

Al 59 lokale initiatieven in Salland konden starten met behulp van Leader-De Kracht van Salland. In de periode 2007 tot en met 2014 ontvingen 44 projecten een bijdrage via Leader. Van 2015 tot op vandaag konden vijftien initiatieven aan de slag met een Leader-bijdrage. Alle projecten dragen bij aan een vitaal Salland.

Projecten

Het gaat om projecten die zich richten op de economische, ecologische en sociale versterking van het platteland. Op People, Planet en Profit dus! Met OZOverbindzorg bijvoorbeeld, behoudt de cliënt de regie over de zorg. Via een online systeem kunnen alle partijen die bij de zorg betrokken zijn met elkaar overleggen, maar de cliënt kan er ook zelf aan mee doen.

Cindy Hobert van OZOverbindzorg: “De Leader-bijdrage was onmisbaar om het project op de rit te krijgen. Inmiddels staat OZOverbindzorg op ‘eigen benen’. Het project is erg succesvol: ook gemeenten buiten Salland sluiten zich aan, zoals Helmond, Apeldoorn, Harderwijk en Utrecht.”

Duurzaam zwembad Heeten

Geeft een plan een impuls aan People, Planet én Profit (integraliteit), dan maakt het meer kans op een bijdrage. Neem bijvoorbeeld het buitenzwembad in Heeten dat 100% op vrijwilligers draait. Deze ontmoetingsplek is belangrijk voor de sociale binding in Heeten en omgeving en kan met de Leaderbijdrage een grotere variatie aan activiteiten aanbieden.

Voorzitter Huub Klein Koerkamp van het zwembad: “Door duurzaamheidsmaatregelen te treffen, wordt het zwembad het eerste energie neutrale buitenbad. Zo kunnen we de kosten verminderen en het toegangskaartje betaalbaar houden voor iedereen. Wij hebben een Leader-bijdrage van 95.000 euro ontvangen. Daarnaast hebben we andere financieringsbronnen aangeboord, zoals bijvoorbeeld een huis-aan-huis actie.”

Luttenberg in beweging

Het dorp Luttenberg weet Leader-De Kracht van Salland goed te vinden. Er werden al meerdere projecten gerealiseerd met behulp van een bijdrage. Herman Holtmaat, voorzitter van Stichting Sportbelangen Luttenberg: “Het meest recente project is een educatieve beweegroute in natuurgebied de Luttenberg. Er staan toestellen langs de route waarop je kunt spelen of sporten. Boven op de uitkijktoren heb je straks uitzicht over de Sallandse Heuvelrug. Ook zie je op verschillende plekken informatie over de natuur en wordt er iets verteld over de historische karresporen. Het is een aanwinst voor inwoners, bezoekers en toeristen die we zonder Leader niet hadden kunnen realiseren.”

Wie een projectidee heeft dat bijdraagt aan de versterking van het platteland kan contact opnemen met een van de LEADER-coördinatoren: Mireille Groot Koerkamp: 06-22466131 of mireille@dekrachtvansalland.nl, of Giny Hoogeslag: 06-13488937 of giny@dekrachtvansalland.nl.

Leader

LEADER is onderdeel van het Europese programma voor plattelandsontwikkeling (POP3). Het huidige programma wordt uitgevoerd van 2015 tot en met 2020. Ook Salland heeft een Leader programma opgesteld, namelijk ‘LEADER-De Kracht van Salland’. De uitvoering van het programma in Salland ligt in handen van de Lokale Actie Groep, met vertegenwoordigers vanuit bijna alle sectoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.