Jonge Sallandse boeren op bezoek in Europese hoofdstad

RAALTE – “Hoe lopen de hazen in Brussel?” Die vraag kunnen zo’n kleine veertig jonge Sallandse boeren en boerinnen na hun tweedaagse bezoek aan de Europese hoofdstad in ieder geval voor een deel beantwoorden.

“Veel jongeren in de landbouw in Salland worstelen toch met de vraag of zij nog wel boer of boerin willen worden”, zo vertelt Terry Heuven. Hij is melkveehouder in Haarle en bestuurslid van landbouworganisatie LTO Salland die de tweedaagse reis samen met de AJK’s (Agrarisch Jongeren Kontakt) in Heino-Raalte, Salland en Holten-Bathmen organiseerde. In Nederland is vaak veel kritiek en samen met allerlei regels maakt dat de toekomst onzeker. Dan is het wel mooi om te merken dat in Brussel de Nederlandse landbouw met een hoge productie en weinig milieu impact zoveel waardering krijgt.”
Tijdens het bezoek aan Brussel werden onder meer de Twentse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer en haar Friese VVD-collega Jan Huitema bezocht. “Ook in Salland wordt vaak gewezen naar Den Haag of Brussel waar al die regels over Natura 2000 en fosfaat vandaan komen. Dan moet je ook zien hoe dat dan gebeurt, vandaar deze tweedaagse trip. We hebben daarom ook de landbouwcommissie van het Europees Parlement bezocht die over het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) sprak. Dankzij Annie Schreijer mochten we trouwens in de vergaderzaal zelf zitten. De voorzitter van die commissie trok ook een T-shirt van ons aan met de tekst ‘Safe food-Save Farmers’. Dat viel ons daar wel op, alles is er laagdrempelig, je kunt met iedereen makkelijk in gesprek gaan. Of het nu de Europarlementariërs zelf zijn of bijvoorbeeld de Brusselse vertegenwoordigers van LTO Nederland of onze minister van landbouw; het maakt niet uit. Je hoort in ieder geval wel dat er veel waardering is voor de Nederlandse landbouw, maar dat grote landen als Frankrijk en Duitsland graag een stuk van onze productie willen overnemen. Wat dat betreft is het vertrek van Groot Brittannië een groot verlies, dat was een trouwe bondgenoot op landbouwgebied, zo kregen we te horen.”

Waardering

Weet de Sallandse delegatie nu precies hoe de hazen in Brussel lopen? “In ieder geval is er een tipje van de sluier opgelicht. Duidelijk is wel dat daar veel gesproken en gedacht wordt over de langere termijn als het gaat om belangrijke zaken als voedselveiligheid en productie in Europa. Vergrijzing van de boerenstand is niet alleen hier een probleem. En wat ons echt opviel, is dat daar veel meer waardering is voor de Nederlandse landbouw dan hier in Nederland zelf waar zoveel kritiek is. Goed voor onze jonge Sallandse boeren en boerinnen die allemaal erg enthousiast waren. Dit gaan we dus vanuit LTO Salland zeker herhalen, maar dan gaat het richting Den Haag.”

Foto: De Sallandse delegatie werd in de grote vergaderzaal van het Europees Parlement in Brussel toegesproken door de Twentse CDA-Europarlementariër Annie Schreijer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.