Ingezonden brief: ‘Dromen over behoud scholen in Olst én in Boskamp’

OLST – Een aantal bewoners van de Kleistraat en omgeving in Olst heeft een open brief gestuurd aan ouders, ouderraden en medezeggenschapsraden van basisscholen in Olst, Boskamp en Den Nul. Zij hebben een andere visie op de toekomst van het basisonderwijs in Olst en omgeving. “Wij vragen u om mee te denken en zelf te kiezen, en aan de schoolbesturen uw mening te laten horen. Daarvoor is het nu de tijd. Laat alle belangen meewegen zodat het uiteindelijke besluit van iedereen is en een tunnelvisie, zoals nu dreigt te gebeuren, wordt voorkomen.” Hieronder de ingekorte brief.

“Al enige tijd wordt er nagedacht over toekomstbestendig (basis)onderwijs in de gemeente Olst-Wijhe. Leerlingen van de basisscholen hebben hun droomschool al mogen bedenken. In plaats van één grote locatie pleiten wij voor een andere insteek. Het basisonderwijs komt het beste tot zijn recht met twee scholen in één gebouw in Olst en één wat kleinere (Jenaplan)school in Boskamp. Eén school in Olst onder de vlag van Mijnplein (christelijk onderwijs); de andere onder die van De Mare (openbaar onderwijs). De school in Boskamp kan tot één van beide stichtingen behoren. De twee scholen in Olst blijven in verbeterde en moderne uitvoering (nieuwbouw) op de huidige locatie. Centraal gelegen midden in Olst. De school in Boskamp heeft/krijgt een plek eveneens in het centrum van het dorp nabij kerk en woonzorgcomplex Sint Willibrord.

Hieronder een aantal voordelen: de scholen staan dichtbij waar de kinderen wonen; meer kinderen kunnen/gaan lopend of met de fiets naar school; een langere, maar vooral zeer onveilige weg (over het spoor) naar school wordt voorkomen (ook ProRail heeft de gemeente hiervoor al gewaarschuwd); maatschappelijke voorzieningen blijven ín de dorpen; in Boskamp kan een ruimte van de school ook als ontmoetingscentrum/dorpshuis voor het dorp fungeren; er blijft een brede schoolkeuze mogelijk: openbaar/christelijk, groter/kleiner met meer geborgenheid, regulier/Jenaplanonderwijs, dichtbij huis/verder weg enz.; de doelstellingen, die de schoolbesturen hebben geformuleerd, kunnen nagenoeg allemaal worden bereikt (zoals het combineren met ondersteunende functies zoals kinderopvang en peuterspeelzaal).

Opvallend genoeg past deze verdeling van basisscholen bij het beleid van de gemeente Olst-Wijhe als het gaat om bijvoorbeeld behoud van toekomstbestendige maatschappelijke voorzieningen in de dorpen, verkeersveiligheid, duurzaamheid en zorg voor het mooie Sallandse landschap. Als de (toekomstige) ouders de voordelen, zoals hierboven vermeld, ook zien, laten zij dit dan inbrengen via bijeenkomsten op school, vragenformulieren, contacten met MR-leden, brieven aan besturen en/of directies, meldingen via de website staging2.scholenvoormorgen.org enz.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.