Heel Salland Biologisch stopt: ‘doel bereikt’

RAALTE – Alarmgroep Heel Salland Biologisch stopt er mee. Volgens de in 2017 opgerichte groep is haar doel bereikt. Bij haar oprichting werd echter nog de ambitie uitgesproken dat heel Salland over tien jaar biologisch moest boeren. De introductie van de alarmgroep leidde destijds tot nogal wat ophef. Veel boeren, ook biologische, vielen over de toon van de initiatiefnemers. Tijdens een rumoerige infoavond kwamen de initiatiefnemers lijnrecht tegenover vertegenwoordigers van de reguliere (en ook biologische) sector in Salland te staan.

“Er wordt inmiddels op alle fronten alarm geslagen over productie en consumptie van ons voedsel”, zeggen Henk Aa, Jan Overesch en Harrie Kiekebosch van Heel Salland Biologisch nu. “Er gaat geen dag voorbij of de boodschap die wij willen uitdragen wordt door andere partijen ook over het voetlicht gebracht. Vooral sinds de jeugd zich via het klimaatspijbelen ook uitspreekt, krijgt niemand de geest weer terug in de fles.”

“Ons land uitputten, meer en meer produceren, met mest, kunstmest en bestrijdingsmiddelen als kunst- en vliegwerk, dat kan niet anders dan uiteindelijk fout gaan. Wij wilden die doodlopende weg van meer, meer, meer voor minder doorbreken. Te beginnen in Salland. Maar inmiddels zegt zelfs de minister van Landbouw in haar nieuwe landbouwbeleid precies hetzelfde als wij.”

Dat er in Raalte nog meegewerkt wordt aan megastallen en dat de lelieteelt er nog steeds niet verboden is, ziet Heel Salland Biologisch als een soort van stuiptrekkingen. “Raalte heeft haar belofte aan ons inmiddels ingelost met het organiseren van dialoog-gesprekken over het buitengebied en de landbouw. Een hoopvol initiatief! En Raalte is inmiddels een Fairtrade-gemeente. Eerlijke handel, daar zullen ze in eigen gemeenschap ook wel werk van gaan maken.”

In de andere gemeenten in Salland is het biologisch denken al een stuk verder, ziet Heel Salland biologisch. “In Olst-Wijhe rijdt de milieuwethouder bijvoorbeeld al in een elektrische auto. Dat soort veranderingen lukken vaak sneller in kleine gemeenschappen.”