Home / Algemeen / Heel Salland Biologisch stopt: ‘doel bereikt’

Heel Salland Biologisch stopt: ‘doel bereikt’

RAALTE – Alarmgroep Heel Salland Biologisch stopt er mee. Volgens de in 2017 opgerichte groep is haar doel bereikt. Bij haar oprichting werd echter nog de ambitie uitgesproken dat heel Salland over tien jaar biologisch moest boeren. De introductie van de alarmgroep leidde destijds tot nogal wat ophef. Veel boeren, ook biologische, vielen over de toon van de initiatiefnemers. Tijdens een rumoerige infoavond kwamen de initiatiefnemers lijnrecht tegenover vertegenwoordigers van de reguliere (en ook biologische) sector in Salland te staan.

“Er wordt inmiddels op alle fronten alarm geslagen over productie en consumptie van ons voedsel”, zeggen Henk Aa, Jan Overesch en Harrie Kiekebosch van Heel Salland Biologisch nu. “Er gaat geen dag voorbij of de boodschap die wij willen uitdragen wordt door andere partijen ook over het voetlicht gebracht. Vooral sinds de jeugd zich via het klimaatspijbelen ook uitspreekt, krijgt niemand de geest weer terug in de fles.”

“Ons land uitputten, meer en meer produceren, met mest, kunstmest en bestrijdingsmiddelen als kunst- en vliegwerk, dat kan niet anders dan uiteindelijk fout gaan. Wij wilden die doodlopende weg van meer, meer, meer voor minder doorbreken. Te beginnen in Salland. Maar inmiddels zegt zelfs de minister van Landbouw in haar nieuwe landbouwbeleid precies hetzelfde als wij.”

Dat er in Raalte nog meegewerkt wordt aan megastallen en dat de lelieteelt er nog steeds niet verboden is, ziet Heel Salland Biologisch als een soort van stuiptrekkingen. “Raalte heeft haar belofte aan ons inmiddels ingelost met het organiseren van dialoog-gesprekken over het buitengebied en de landbouw. Een hoopvol initiatief! En Raalte is inmiddels een Fairtrade-gemeente. Eerlijke handel, daar zullen ze in eigen gemeenschap ook wel werk van gaan maken.”

In de andere gemeenten in Salland is het biologisch denken al een stuk verder, ziet Heel Salland biologisch. “In Olst-Wijhe rijdt de milieuwethouder bijvoorbeeld al in een elektrische auto. Dat soort veranderingen lukken vaak sneller in kleine gemeenschappen.”

Lees ook

Provincie zoekt inwoners die ‘het zelf beter kunnen’

ZWOLLE – De provincie heeft het uitdaagrecht, oftewel het Right to Challenge, ingevoerd. Inwoners kunnen …

8 comments

 1. Henk, Jan en Harrie, hierbij draag ik jullie,
  als grondleggers van het nieuwe landbouwbeleid, voor als Goudhaentjes 2019!

  Ben heel benieuwd waar jullie je pijlen nu op gaan richten. Misschien op de aanplant van nieuwe bossen op de lelievelden of op het land van de agrarische bedrijven die mede door alle regelgeving van de overheid het hoofd niet meer boven water kunnen houden en daarom gedwongen worden te stoppen?

  Bosaanplant is immers hard nodig! De wolven komen eraan en hebben ruimte nodig voor hun roedels. Het eerste paartje is al gesinaleerd op de Veluwe. Het zal dus niet zolang meer duren voordat ze ook naar Salland trekken. Tja, en als de wolven bezit nemen van het bos dan moeten de mensen natuurlijk wijken zodat de wolven daar rustig kunnen vertoeven zonder opgeschrikt te worden door menselijke recreanten. Die hebben daar immers niets te zoeken! Lang leve de wolf en vort met de mensen! Heel Salland ideologisch! Dat is toch logisch?

  • Wolven welkom? Wat mij betreft niet, als ik zie wat men in Duitsland al voor ellende van deze moordenaars heeft staat ons hier nog heel wat te wachten. Het is gewoon schadelijk wild dat als zodanig moet worden beheerd wat mij betreft.

 2. Dag Marjan,

  Ik doe vanzelfsprekend met je mee en ondersteun de voordracht van ganser harte.

 3. harrie kiekebosch

  Marjan, er wordt meer dan een tienvoud aan schapen doodgebeten door honden dan door wolven. Daarbij krijgen de boeren de schade vergoed. (https://duurzaaminsalland.nl/biodiversiteit/overijssel-denkt-best-genuanceerd-over-de-wolf/)

  Wat de boeren betreft: het zijn niet de overheidsregels die zwaar op de maag liggen, het is de prijs die ze krijgen voor hun voedsel. Rabobank, AH, Jumbo, Unilever (met elkaar tegen de 15 miljard winst!) bepalen de prijs. Boeren werken daar honderd uur in de week voor en moeten dan nog kunst en vliegwerk uithalen om het hoofd boven water te houden. Eén miljardje naar alle boeren, in ruil voor gezond voedsel produceren in een 40-urige werkweek en iedereen is tevreden.

  • @Harrie,

   Jouw laatste zin:

   “Eén miljardje naar alle boeren in ruil voor gezond voedsel produceren……….”

   Nou zeg, jij durft!

   Met andere woorden: Wat onze boeren momenteel produceren is van een slechte kwaliteit?
   Vandaar zeker dat de mensen in Nederland steeds maar ouder worden!
   Jammer Harrie maar met zo’n ondoordachte opmerking zet je jezelf niet echt geloofwaardig op de kaart!

   • @Marjan,

    het komt er wat krom uit maar hier heeft Harrie wel gelijk.
    wij als consument krijgen telkens weer de schuld van de slechte prijzen voor de boeren omdat wij geen eerlijke prijs (willen) betalen.
    echter de supermarkten met AH en Jumbo voorop bepalen wat wij voor de producten betalen, doordat zij zo groot zijn hebben ze ook de macht om een inkoopsprijs af te dingen zodat ze eraan verdienen.
    dat zelfde geld voor de leveranciers daarachter.
    de boer is hierin de laatste in de rij en kan alleen nog kiezen tussen leveren voor die slechte prijs of stoppen.

  • @Harrie,

   eens niet de regels liggen zo zwaar op de maag.
   wat wel zwaar op de maag ligt is dat die regels zo vaak aangepast worden waardoor er geen tijd is om investeringen terug te verdienen.

   • Dat denk ik ook wel Lampi. Door een ‘helder moment’ van een van onze regeerders wordt er iets doorgedrukt. Dan komt er een stoeltjeswissel en het volgende licht heeft ook weer een ‘helder moment’, wat er dan weer doorgedrukt wordt. En wie is de sjaak?..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.