Grond Olasfa-terrein Olst na 13 jaar saneren schoon

  Het verlossende woord van gedeputeerde Boerman kwam vanavond tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden van het Olasfa-terrein in Olst; het zwaar vervuilde terrein van de oude asfaltfabriek aan de IJssel is schoon. De sanering is afgerond. De kosten van 30 miljoen euro zijn voor rekening van de provincie.

  Dat meldt RTV Oost.

  Na een zeer langdurig proces van 13 jaar, een nog niet eerder gebruikte manier van sanering door middel het injecteren van stoom, chemicaliën en zuurstof in de grond hoopte Overijssel de grond vlot te kunnen schoonmaken. Het Olasfa-terrein is een van de zwaarst vervuilde stukken grond in de provincie.

  Hoofdpijndossier

  In de loop der jaren werd de sanering van Olasfa een hoofdpijndossier, er kwamen veel klachten over stank- en geluidsoverlast en het verpesten van woongenot voor de buurt. Nu kunnen de bewoners opgelucht ademhalen. Letterlijk.

  Er is ruim 1000 ton teerhoudende vervuiling uit de grond gehaald. Geschat was ooit 300 ton. Het heeft jaren geduurd voor de sanering op gang kwam na het stoppen van de fabriek in de jaren ’80. Het proces bleek ingewikkelder dan menigeen dacht. Maar is de locatie nu ook echt schoon. Het terrein grenst aan de IJssel, is er geen vervuiling in de rivier en het grondwater gekomen?

  Volgens gedeputeerde Bert Boerman is het doel gehaald. Dat de provincie de kosten van 30 miljoen euro betaald, komt omdat de vervuiler niet meer aansprakelijk kan worden gesteld. “Het is onze taak om te zorgen voor een schone grond. Het is niet anders dat wij de kosten betalen.”

  Kritiek

  Een van de meest gehoorde geluiden van kritiek was dat de provincie geen oog en oor had voor klachten van omwonenden. De provincie trok het boetekleed aan en gaf toe dat de communicatie in het begin niet goed is verlopen. Sommige bewoners verklaarden ziek te zijn geworden van de zware metalen die in de grond en het grondwater terecht waren gekomen. De bewoners zijn opgelucht, maar ook nog kritisch en afwachtend.

  De provincie keert een tegemoetkoming uit voor de overlast. Een financiële regeling waartoe ze niet verplicht zijn, maar die de provincie uit coulance toch heeft opgezet. De meeste omwonenden noemden deze tegemoetkoming een fooi en een aantal stapte naar de rechter.

  De sanering is afgerond, maar het komend jaar vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats. Er blijft een minieme restvervuiling zitten.