Groen licht voor nieuwbouw Mensink Bouwbedrijf

BROEKLAND – Mensink Bouwbedrijf heeft groen licht gekregen voor de bouw van een nieuw kantoor annex werkplaats aan de Broeklanderdijk. Een agrarische bestemming op het perceel zat de nieuwbouwplannen van het bouwbedrijf jarenlang in de weg.

Sinds de oprichting in 1994 is Mensink Bouwbedrijf gevestigd aan de Broeklanderdijk tussen Raalte en Broekland. Omdat de bouwactiviteiten ontstonden vanuit een agrarisch bedrijf, opereerde Mensink Bouwbedrijf al die tijd vanaf een perceel met een agrarische bestemming. De situatie werd gedoogd door de gemeente, maar leidde ertoe dat het bouwbedrijf nooit aanpassingen kon doen aan de gebouwen.

Naar verwachting komt er tot 2030 alleen al in het buitengebied van Raalte circa 300.000 vierkante meter agrarische bebouwing vrij door boeren bedrijven die stoppen. Om leegstand tegen te gaan, voert de gemeente Raalte sinds 2017 een ander beleid. Doel: ‘het in stand houden en verbeteren van de kwaliteit van het buitengebied.’ De bestemmingswijziging op het perceel van Mensink past binnen dit beleid.

Gonard Mensink van Mensink Bouwbedrijf: ‘Nieuwbouw op ons perceel is een win-win situatie. Natuurlijk profiteren wij van nieuwe voorzieningen, maar onze buren en voorbijgangers zien straks een verzorgd terrein dat past in het landschap. Het werd hoog tijd dat de oude varkensschuren tegen de vlakte gingen. Op sommige schuren zat zelfs nog asbest. We juichen het toe dat de gemeente Raalte ons deze mogelijkheid geeft.’

Voor het nieuwe kantoor maakt Mensink Bouwbedrijf gebruik van de fundering van de varkensschuren die begin januari tegen de vlakte gingen. Mensink: ‘We bouwen een energiezuinig kantoor dat qua vorm doet denken aan een kapschuur. Zo creëren we als het ware een eigentijds boeren erf.’ Daarnaast is het bouwbedrijf begonnen met het moderniseren van de omliggende schuren.

Voor de verwarming van het nieuwe kantoor gaat Mensink Bouwbedrijf gebruik maken van een houtvergasser, een duurzame kachel die warmte opwekt door de verbranding van resthout. Mensink: ‘De hoeveelheid hout die van onze bouwplaatsen afkomt is genoeg om het hele perceel te verwarmen. Honderd procent circulair zal lastig worden, maar we streven ernaar om zoveel mogelijk restmateriaal te recyclen.’

Mensink Bouwbedrijf hoopt de nieuwbouw in de tweede helft van 2019 te voltooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.