Gewoon Carolien: Verlangen naar verbinding

Een onbekende man spreekt me aan. Er ontstaat een gezellig gesprek. Hij spreekt over verbinding. Hij is open, vertelt over zijn leven. Zij ex had een relatie buiten het huwelijk en wilde weg, dat is al een aantal jaren terug. Hij heeft co-ouderschap en geniet intens van zijn twee kinderen. Hij heeft een sterk verlangen om zich te verbinden met iemand en hij gaat voor zijn verlangen.

Prachtig om te zien dat hij na ons gezellig open gesprek met een andere vrouw praat. Het verlangen om te verbinden ziet hij op dit moment als het verbinden met iemand buíten zichzelf. Hij is open in zijn verlangen, dus slikt het niet in, onderdrukt het niet en hoeft het niet te verklaren. Ik ken dat magische gevoel van dat gevoel van verbinding op een ander projecteren; met het idee dat dat alleen gevoeld kan worden met hem of haar, of onder die ene specifieke omstandigheden en op die voorwaarden. Daarna kan er verwarring, ongeduld, het willen vasthouden uit angst het weer kwijt te raken ontstaan. Dat proces noemen we projectie.

Later spreek ik met een vriendin. We spreken over onze relaties en herkennen binnen onze relatie nu een soort van onderdrukking; Het (een beetje) afsluiten van de stroom die zorgt voor verbinding, uit angst om pijn gedaan te worden, overweldigd, overgenomen of gemanipuleerd te worden.

Beide processen; projectie en onderdrukkinggeven – ofwel innerlijk of uiterlijk – conflict, irritatie, strijd, frustratie, onverschillig- en/of moedeloosheid. Allebei zijn we wat druk geweest en hebben we de sensaties in ons lichaam minder ervaren. Ergens willen we altijd die fijne verbinding ervaren. We zijn niet ons lichaam,maar bewustzijn en hebben een relatie met ons lichaam. Steeds weer door gevoelens van weerstand (meestal ongemak, pijn, oordeel) óf door gevoelens van stroming (meestal vrijheid, ontspanning, veiligheid, extase) die de ander je lijkt te geven. Dan weer intenser, diepgaander innerlijke verbinding. Steeds meer bewustzijn in en om het lichaam heen.

Steeds meer en elke keer weer komen emoties en ervaringen via het lichaam naar buiten. Zeker bij bewuste aanraking. De ander helpt de verbinding tussen lichaam en bewustzijn (ziel, geest) te (h)erkennen. Bij het aangaan van een verbinding voelt het als de bedoeling om je eigen lichaam te ervaren en blijven ervaren. Dus eerst verbinding, een relatie met het eigen lichaam en van daaruit de ander, de omgeving en situaties buiten jouw menselijk lichaam voelen. Vanzelf, vanuit vrijheid en gevoelens van overvloed.
Hulp erbij nodig, reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.