Gerlant: Vake Buj Te Bange

“Graag nodigen wij u uit voor een bijeenkomst op — maart van 18.00-20.00 uur in Het Staatshuys in Zwolle, met onder andere commissaris van de koning Andries Heidema.
Wij hebben uit verschillende hoeken uit de provincie Overijssel het aanbod gekregen om in gesprek te gaan over de rol van de provincie in relatie tot maatschappelijke initiatieven, in een steeds veranderende maatschappij. Vragen die hierbij horen: Hoe kan de provincie slim omgaan met publiek geld? Wat voor soort provincie heeft onze samenleving nodig? Welke rol(len) kan de provincie vervullen? Met het gesprek dat we hierover willen voeren, willen we er voor zorgen dat we ook als moderne overheid mee veranderen en een rol van betekenis blijven vervullen.
Voor deze bijeenkomst nodigen wij inwoners/ondernemers/initiatiefnemers uit de provincie Overijssel uit die met ons in gesprek willen gaan over hoe zij aankijken tegen deze veranderende rollen. Daar bent u er één van. We benaderen u niet op basis van uw functie of de organisatie die u vertegenwoordigt, maar vanwege uw persoonlijke betrokkenheid en op persoonlijke titel.
Wij nemen op korte termijn telefonisch contact met u op om een en ander te verduidelijken en om te vragen of u specifieke gespreksonderwerpen heeft voor deze avond. Wij hopen dat u in ieder geval – maart vast in uw agenda wilt reserveren. Uiteraard zorgen we, gezien het tijdstip, voor een lichte maaltijd. We zien uit naar uw komst!”

De provincie Overijssel is eigenlijk geen geheel maar een samenraapsel van meerdere regio’s. Twente, Salland, kop van Overijssel en dan heb je nog kleine deelgebieden zoals bijvoorbeeld Zwolle, Steenwijk en Hardenberg. Die laatste is weer wat anders dan het Vechtdal. Die hebben ook hun specifieke wensen. Je zal daar maar gezamenlijk beleid voor moeten maken.

Mangs buj te bange

Donderdagavond komt ineens het mailtje uit het provinciehuis. Ik had van alles verwacht maar dit niet en hoe langer ik er over nadenk hoe moeilijker ik hun vragen vind. De reden van de uitnodiging kan ik wel bedenken. Ik heb meegewerkt aan het ‘Mangs buj te bange inspiratie festival’, voor bestuurlijke vernieuwingen in Raalte. Werk mee aan de werkgroep ‘Heeten Begroot’, kijken of een burgerbegroting in kerkdorp Heeten haalbaar is. Ook heb ik de laatste jaren hier publiekelijk wel eens een mening gegeven over bestuurlijke vernieuwingen. De inspiratie daarvoor kwam altijd uit de input die ik uit mijn omgeving kreeg en daar ben ik nu ook benieuwd naar. Als jullie bovenstaande mail lezen, wat is dan belangrijk? Wat kan ik vanuit Salland/Vechtdal meenemen naar een lichte maaltijd in Zwolle? Was dat maar stamppotbuffet heb ik mij al wel bedacht, dan hebben ze de maag vol en valt het niet zo zwaar op die maag als ik in Jip en Janneke taal, wars van ambtelijk geneuzel en politiek gekrakeel vertel wat er in mijn omgeving leeft, zeg ik met een knipoog. Ik lees het graag in de reacties of via de mail.
Mangs, Vake -betekent hetzelfde maar is ook al zo’n klein verschil in onze directe omgeving- Buj Te Bange!
gerlant@regiobode.nl

11 REACTIES

 1. goeie vraag.
  lijkt me handig als ze dan eerst goed duidelijk maken wat ze nu voor ons doen.
  denk dat er nu veel mensen wel een idee hebben waarop dan de reactie zal zijn:
  ja maar dat doen we al, of:
  nee daarvoor moet je bij de gemeente of in den haag zijn.

 2. Lijkt me een mooie oproep van Gerlant voor Hans en Marjan…. keer niet klagen over wat er allemaal fout is aan wat er nu wordt gedaan maar proactief kunnen aangeven wat er wel moet gebeuren en waar. En dan via Gerlant het ook nog eens aan een “hoger” orgaan mogen voorleggen. En voor deze ene keer mag Hans dan beginnen om voor te stellen een aantal wethouders te ontslaan die alleen maar geld kosten en niets opleveren. Gevolgd door een aantal positief ingestoken verbetervoorstellen? Ik verwacht uitgebreide respons!

 3. Verbitterdheid lijkt me inderdaad een belangrijke vereiste voor het verenigingsleven, anders begin je daar niet aan. Je mag vrij vertalen wat je wil of het zien als zuigen. De mensen die hier het vaakst een mening hebben (veelal hoe het niet moet) zou het sieren ook eens te reageren als er wordt gevraagd naar hoe dan wel. Dat is mijn enige punt.

 4. Beste Toos,

  Je mag van alles over me roepen. Als jou dat een goed gevoel geeft hé, wie ben ik dan om je dat te beletten?
  Dat je dat anoniem doet vind ik minder. Volgens mij is het gebruikelijk dat wanneer een vreemde jou persoonlijk aanspreekt diegene zich even netjes voorstelt. Etiquette heet dat.

 5. Pffff die discussie weer… ? Zolang er niet beledigd wordt en reacties inhoudelijk blijven (netiquette) zie ik geen probleem dat mensen hier anoniem reageren. Daar verschillen we van mening. Het weerhoudt je er klaarblijkelijk wel van gewoon op mijn punt te reageren. Waarom heb je een naam of gezicht nodig om een inhoudelijke discussie te voeren? Wat voegt het voor je toe? Wil je bij me op de koffie komen? Denk je dat als je weet wie er achter een pseudoniem schuilt je iemand beter in een hokje kan plaatsen voor meer context? Wat is het?

  • Beste Toos,

   Een tijdje geleden maakte jij me er op attent dat ik geen woorden in hoofdletters moest schrijven. Dit was volgens de ‘netiquette’ niet netjes zei je me toen. Oké, ik heb me voorgenomen dat niet meer te doen. Ik wist niet eens dat er zoiets bestond als ‘netiquette’…
   Maar als ik dan vervolgens tegen jou zeg dat het volgens de ‘etiquette’ niet zo netjes is om kritiek te hebben op een persoon zonder dat je jezelf even voorstelt is jouw reactie “Pffffft….. díe discussie weer….”
   Anoniem reageren vind ik oké als het inhoudelijk is maar anoniem op de persoon spelen en/of reacties uitlokken vind ik eerlijk gezegd een beetje sneu. We zijn toch allemaal volwassen mensen?

 6. Ok Marjan, je punt is duidelijk. Zal me een volgende keer niet meer specifiek tot personen richten maar het dan hebben over “veelvuldig negatief reagerende burgers op dit medium”. Er zijn hele valide argumenten om anonimiteit te wensen, ook jij kan je daar best iets bij voorstellen. Ik vind het wat flauw om die keuze vervolgens aan te grijpen om niet in te gaan op iemands inhoudelijke punten of vragen. Of nog erger, deze mensen vervolgens te beledigen (niet jij overigens).

  En nu ga ik eerst een lolly kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.