Gerlant: Mister N35

  Het is een heel klein mannetje, maar heeft een sterke persoonlijkheid. Als hij naast mij staat kijk ik een  heel eind naar beneden. Maar wat hij dan zegt, daar kan ik niet omheen. En ik niet alleen.

  Er zijn Provinciale Statenverkiezingen in maart. Over niet al te lange tijd is het dus weer raak. Op elke straathoek en elk marktplein staan politici. En wat ze zeggen? “Jij bent de aller, allerbeste! Ik doe alles voor jou, maar je moet dan wel op mij stemmen.” Ik prik daar door heen.

  Persoonlijk vind ik het een mooie tijd. Hoe korter we bij die datum komen, hoe meer interactie er komt. Ze zijn actief op sociale media, reageren op elke scheet. Die laat ik dan binnenkort ook weer volop en daag ze daarmee uit. De uitspraken die ze doen onthoud ik en komen later weer terug. Het maakt niet uit van welke partij. Jullie weten ook van mij dat ik een voorkeur heb voor boerenverstand. De kieslijsten van de partijen bekijkend viel mijn oog dan ook op een naam die ik er uit wil lichten.

  Binnen het CDA ontstaat een nieuwe trend. Vier jaar geleden was het Annie Schreijer die vanuit het niets met mega veel voorkeurstemmen naar Brussel ging. Twee jaar geleden ging Maurits von Martels naar de Tweede Kamer. Bij de provinciale verkiezingen zijn er ook mensen die onderaan zijn gezet, maar eigenlijk meer ambitie hebben. Karin van der Toorn bijvoorbeeld uit Wijhe, een boerin. LTO Salland heeft positie gekozen en steunt Karin, haar aftrap van de campagne was op een avond van LTO.

  Campagne voeren is een kunst. Hoe krijg je publiek? Hoe krijg je media interactie? Hoe krijg je de aandacht van je doelgroep. Bij Maurits heb ik mij er stevig tegenaan bemoeit. Op deze plek, maar ook achter de schermen. Ik heb geen voorkeur voor kleur. Ik wilde extra boerenverstand in de Kamer en dat is gelukt. LTO hield agrarische verkiezingsdebatten in de provincie. En wie zetten ze daar toen namens het CDA neer? Jaco Geurts die veilig op een ruim verkiesbare plek stond. Het heeft even flink geknapt en gedonderd achter de schermen en het volgende debat stond Maurits op het podium. De rest is geschiedenis. LTO Salland heeft dus al wat geleerd lijkt het.

  Ik vraag me af wat de komende vier jaar belangrijk wordt in de provincie. Dat is het gedoe om de energietransitie, de windmolens enzo. De omgevingsvisie, de veranderingen op het platteland. En bereikbaarheid, verkeer. Daar ben je dus boerenverstand bij nodig. Als ik dan tussen al die kandidaten op de CDA-lijst kijk is er één persoon die al die kwaliteiten heeft. Dat is Mister N35: Niels Tomson. Oprichter van ‘Hallo Boer’ afgelopen zomer, de website die consumenten en boeren verbindt en de weg wijst naar het vinden van het lekkerste lokale product. Hij is nog veel meer de man achter de plaatselijke belangen acties omtrent de N35 afgelopen jaar. Hij heeft er voor gezorgd dat er tussen Hoonhorst/Laag Zuthem en Haarle oplossingen komen. Bijvoorbeeld bij Heino, Raalte en Mariënheem.

  Het is Raalter wethouder Wout Wagenmans die als woordvoerder namens de gemeenten Dalfsen, Raalte en Hellendoorn alle credits krijgt, maar dat is niet terecht. Was Niels er twee jaar terug niet vol ‘bovenop gesprongen’ had Woutje niks voor elkaar gekregen in het provinciehuis.

  Niels woonachtig in het Dalfser gedeelte van het Laag Zuthems buitengebied is afgelopen week  zijn campagne begonnen met CDA Dalfsen. Hij wil er ‘serieus voor gaan’, vertelde hij mij.

  Dus nu met een vette knipoog: Gerrie Kleene van LTO Vechtdal, je bent gewaarschuwd. De plaatselijke belangen langs de N35? Die ook. En LTO Salland? Ach, liefde maakt blind hé? Als de voorzitter met de kandidate tussen de lakens ligt…

  Mister N35, op Facebook: Niels Tomson CDA25.

  Gerlant@regiobode.nl

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.