Gerlant: in de blote kont

“De decaan komt later, er zijn naaktfoto’s van een vriendin van mij rond gegaan in de app”, vertelt mijn puberdochter. Ze komt mij bij de conciërge halen voor een voortgangsgesprek op de middelbare. Ze is zichtbaar onder de indruk.
Bloot, de naakte waarheid. Het blijft mij altijd intrigeren welke impact dat op mensen heeft. Er zijn twee soorten. Man en vrouw. Piemel en vagina. Alles lijkt op elkaar en alles werkt hetzelfde. Je kan er mee plassen en je zelf voortplanten. Dat is primair wat mensen dan ook al eeuwen lang doen. Net als dieren.

Opgroeiend op de boerderij was ik als kind al gefascineerd hoe een hengst al met veel lawaai bovenop de merrie sprong, de beer op het varken, de stier op de koe, de hond van de buren bij de onze kwam, ook al lag die aan de ketting. De kater en de poes op elkaar zaten en allemaal leken ze er van te genieten. Behalve de kip dan. De haan die leek zijn dames niks te vragen en verkrachte ze gewoon, althans zo klonk het. Mensen deden dat niet begreep ik toen, tenminste daar kwam een heleboel geheimzinnigheid aan te pas. Liefde was het toverwoord en homoseksualiteit onnatuurlijk.
In het land of de stal bij de jonge dieren zag ik dat die elkaar op de lat namen, de jonge hengsten zaten op elkaar, de beren en de stieren ook maar de koeien maakten het het gekste. Als die in de moot waren sprong er geheid een andere koe boven op, levensgevaarlijk, de dames keken dan nergens meer naar, alleen naar elkaar. Het onnatuurlijke van homoseksualiteit heb ik dan ook nooit begrepen.

In de lift naar boven zegt een vrouw tegenover mij: “je snapt ook niet dat kinderen dat nu nog doen. Je zou denken dat ze wel gewaarschuwd zijn.” Zij heeft makkelijk praten gaat er door mij heen. Toen wij in de jaren 80/90 opgroeiden waren wij gelijk. We hadden een zwembroekje aan en voor de rest waren we al een eind in de goede richting. De een had groot, de ander klein. Het was één keer kijken op het strand of in de kleedkamer. Tegenwoordig hebben de dames op het strand complete tenten aan en staan mannen met een douche broekje aan geheimzinnig te wezen. Het is de maatschappij die er een circus van maakt.
Seksueel getinte beelden op het Carmel college in Raalte, een week later het Cappellenborg in Wijhe en nu dus ook op de Zwolse school. In de brief van school uit Zwolle staat dat het om gefotoshopte beelden van een leerling ging. Toen het gesprek afgelopen was zag ik het kind zitten, m’n dochter erbij. Armen om haar heen, twee tieners die niet begrepen wat hen overkomen was. De een gewaarschuwd en vol medelijden. De ander gebroken.
Thuis volgt een gesprek met onze pubers. Nee foto’s moet je nooit versturen weet de een. Gewoon helemaal niet maken roept de ander. De derde weet te melden dat er in ieder geval nooit je gezicht op moet staan.
Op straat loopt een vrouw van mijn leeftijd voorbij. Ik wijs naar haar en vertel van vroeger, van school en hoe wij met elkaar naar de Wijthmenerplas gingen en de meiden dan geen bovenstukje aan hadden. Zij kijken hun ogen uit. Die dame? Als ik dan vertel dat ik alles al wel heb gezien op het strand en in de sauna en er maar twee soorten zijn. Ook vertel ik dat de tand des tijds ook een behoorlijke invloed heeft. Ik wijs naar de vrouw op straat en zeg “ook bij haar hangt het niet meer zo hoog als vroeger”, ze gieren het uit.

Bloot, sex het blijft intrigeren. Het is de mens die er een circus van maakt met haar onnatuurlijke gedrag.
Blootfoto’s, niet maken, niet versturen ook en in ieder geval nooit je hoofd. En fotoshoppen? Krijg het lef niet in je donder!

gerlant@regiobode.nl

4 REACTIES

 1. het verhaal gaat op 2 punten krank.
  in de jaren 70/80/90 liep niet iedereen met een camera op zak om er foto’s van te maken.
  plus dat we geen fotoshop hadden om de foto simpel aan te passen met internet om die aangepaste foto zeer snel met heel veel mensen te delen.

  ik bekijk dit daarom toch anders.
  de foto is bewust aangepast en gedeeld puur en alleen om deze jonge dame te kwetsen.
  dat heeft niets met seks of porno te maken maar is 1000% pesten.

   • denk het niet.
    de mensen zijn nu weer net zo preuts als in de jaren voor de flower power.
    ik vraag me vaak af wat is het verschil tussen een onderbroek met bh en een bikini.
    ik zie daar behalve de stof waar het van gemaakt word geen verschil.
    als je de reactie van de dames ziet moet er toch een groot verschil zijn.

    de zoals gezegd gefotoshopte naaktfoto van die jonge dame heeft in mijn ogen echter niets met preutsigheid te maken.
    hooguit dat van de preutsigheid gebruik is gemaakt om te pesten.

    ik denk daarom ook niet dat ik de essentie mis maar meer als twee losstaande onderwerpen zie.

    • Oh, er is zoveel verschil tussen een onderbroek met bh en een bikini. Ik zou bijna zeggen, alle verschil! Niet enkel reacties van de dames, echnie! Voor mij in ieder geval. Raffinement, nuances geef het maar een naam maar het verschil is er. Een naad op de nijlons? Platte schoenen of naaldhakken? Ze maken direct het verschil. Zo werkt het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.