Gemeenteraad Olst-Wijhe introduceert nieuwe manier vergaderen

OLST/WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe gaat met ingang van 25 februari op een nieuwe manier zijn vergaderingen organiseren en vormgeven. Dit doet de raad om de inbreng van inwoners en organisaties bij de besluitvorming te stimuleren en om meer ruimte te geven aan het debat in de raad. De raad gaat voor onderwerpen die veel maatschappelijke impact hebben de zogenaamde beeldvormende raadsbijeenkomsten organiseren. Met dit nieuwe vergadermodel wil de gemeenteraad het voor inwoners zo makkelijk mogelijk maken om mee te praten. Voor de raadsleden zelf betekent de nieuwe werkwijze dat het debat beter tot zijn recht kan komen.

Het besluitvormingsproces kent straks maximaal drie fases. In de Beeldvormende raadsbijeenkomst wordt in een rondetafelgesprek onder leiding van een externe voorzitter informatie ingewonnen over een onderwerp. Raadsleden krijgen zo een goed beeld van het onderwerp en zijn voldoende geïnformeerd om een standpunt in te nemen. Er neemt één lid per fractie deel en de inwoners die willen meepraten zitten hierbij aan tafel. Aan het eind van deze bijeenkomst wordt vastgesteld of het voorstel door kan naar de oordeelsvormende raadsbijeenkomst. In de Oordeelsvormende bijeenkomst wordt het debat gevoerd. Onder leiding van een externe voorzitter discussiëren de raadsleden met elkaar over het voorlopige standpunt. Inspreken is in deze bijeenkomst alleen mogelijk over onderwerpen die niet in een beeldvormende vergadering zijn behandeld. In de Besluitvormende vergadering worden de beslissingen genomen. Dit is de formele raadsvergadering onder voorzitterschap van de burgemeester.

Het verschil

De griffier Bart Duursema ondersteunt de raad met dit nieuwe vergadermodel. Hij hoopt hiermee een instrument te bieden dat betrokkenheid van inwoners en het contact tussen inwoners en raadsleden bevordert. “Ik denk dat we door de wat informelere setting in met name de beeldvormende bijeenkomst de drempel voor inwoners om mee te praten lager maken. En voor de raadsleden zelf zal de manier waarop we de oordeelsvormende bijeenkomst organiseren kunnen zorgen voor het beter voeren van het debat.”

Inspreken

De inwoners kunnen meepraten in de beeldvormende bijeenkomst. In de oordeelsvormende bijeenkomst kunnen zij inspreken over onderwerpen die niet al in de beeldvormende bijeenkomst zijn besproken en over niet op de agenda staande onderwerpen. Tijdens de besluitvormende vergadering kan niet worden ingesproken. Aanmelden kan tot voor 12.00 uur op de vergaderdag via de griffie op telefoonnummer 14 0570.

Burgerleden

Het kan voorkomen dat op één avond tegelijkertijd twee raadsbijeenkomsten plaatsvinden. Om de drie fracties in de raad die twee leden hebben te ondersteunen krijgen zij elk één burgerlid. Die staan op de kieslijst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen en worden door de raad benoemd. Zij kunnen deelnemen aan de beeldvormende en aan de oordeelsvormende bijeenkomsten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.