‘Emma wil leven’ in Hoftheater Raalte

RAALTE – Op vrijdag 1 maart speelt Emma wil leven in het Hoftheater in Raalte. Die avond wordt verzorgd door de auteur van het boek, Josha Zwaan. Ze signeert haar boeken en beantwoordt vragen.

Vorige maand verscheen het boek Emma wil leven van Josha Zwaan bij Uitgeverij Ten Have, gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius. De documentaire, over een meisje dat de strijd tegen de ziekte anorexia verloor, werd door een miljoen kijkers bekeken en maakte veel reacties los. Daarnaast ging de theatervoorstelling in première, deze speelt vrijdag dus in Raalte.

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, liet haar niet meer los. In april 2016 overleed Emma op 18-jarige leeftijd.

Het boek, dat leest als een roman, diept het verhaal van Emma uit en plaatst haar gevecht in een breder perspectief. Auteur Josha Zwaan bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak intensief met de ouders van Emma, haar zus en vriendinnen, docenten en haar artsen. De perspectieven van de betrokkenen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Emma zelf.

Inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling Emma wil leven vindt een inleiding plaats. Deze inleiding wordt gegeven door dramaturg Annemiek Lely, die meer zal vertellen over de inhoud en achtergrond van de voorstelling. De inleiding begint om 19.30 uur. Aanmelden hiervoor kan via info@hoftheater.nl.