De vormende zomer van RUV

Twentse band met Jim Zwinselman uit Lemele brengt tweede plaat uit

LEMELE – De Twentse band RUV, met de uit Lemele afkomstige gitarist Jim Zwinselman, brengt op 15 februari zijn tweede plaat uit: U, de tweede in een drieluik (de eerste heette R, u mag raden hoe de derde gaat heten).

U bevat tien tracks met aanstekelijke rock. Het komende jaar staat in het teken van optreden. Niet alleen als RUV, maar ook als begeleidingsband van de Amerikaanse zanger/gitarist Tim Showalter, die onder de naam Strand of Oaks een mengelmoesje produceert van alternatieve rock, Americana, eighties pop en meer. Showalters ster, als alternatieve Bruce Springsteen, is rijzende. Niet alleen in Nederland en de rest van Europa, maar ook in zijn thuisland Amerika.

RUV bestaat naast Jim uit Jeroen Nielen (bas/zang) en drummer Ruud Gielen. De eerste plaat R bevatte een mix van bluesrock en alternatieve gitaarrock. Van de bluesinvloeden heeft de band inmiddels grotendeels afscheid genomen. Rondom het uitbrengen van de nieuwe plaat zijn vier feestelijke releaseshows gepland: op 21 februari in de Metropool in Enschede; op 28 februari in de Melkweg in Amsterdam; op 7 maart in Luxor Live in Arnhem en op 15 maart in Blue Collar in Eindhoven.

Het tekent het ambitieniveau van de band. Jim geldt als één van de grootste gitaartalenten van het land en ook de andere twee musici zijn virtuoos. Er is een deskundig team rondom de band verzameld dat helpt om van RUV een succes te maken. “We hopen op een mooie zomer, net zoals die van vorig jaar”, vertelt Jim. Want de zomer van 2018 was vormend voor de heren. We gaan even terug in de tijd. Terwijl de mannen van RUV zich aan het voorbereiden zijn op hun Europese tour in het voorprogramma van Tyler Bryant & the Shakedown, gebeurt er op de achtergrond wat anders.

Bandvriend Etjen v/d Vliet is freelance tourmanager en kent Tim Showalter van eerdere tours. Als Tim hem vertelt dat hij afscheid heeft genomen van zijn begeleidingsband, stelt Etjen voor de gein de mannen van RUV als vervangers voor. Maar dat geintje blijft geen geintje. Tim reist naar Twente voor de repetities voor een aantal optredens in Europa. Daarna gaat het hard.

Jim: “Op vrijdag 13 juli stonden we met RUV in het voorprogramma van Tyler Bryant in Hengelo, een dag later volgde ons optreden op de Zwarte Cross. Daarbij deden Tim en Tyler beide mee en daarna reden we door naar het Cactus Festival in België voor onze eerste show met Tim. Daar stonden we voor 12.000 man. Daarna moesten we door naar Eindhoven om daar weer in de bus te stappen met Tyler. Daarna hadden we shows in München en Hannover. Een paar dagen later stonden we weer met Tim, als Strand of Oaks, op het Welcome to the Village Festival bij Leeuwarden en die nacht vlogen we door naar Montenegro voor een optreden op een festival.”

Scheurend
De mannen van RUV maakten daar indruk. Op een filmpje op de Facebookpagina van Strand of Oaks (31 juli 2018) is te zien hoe Jim in Montenegro begint te soleren tijdens de Strand of Oaks-track ‘Same Emotions’ om dat nummer in de daaropvolgende vier minuten met veel gevoel naar zich toe te trekken. Scheurend, dragend, verrassend, virtuoos en puur. Extatische kreten klinken op vanuit het publiek. En Tim kijkt bewonderend toe. “Let’s give it up for Jim”, schreeuwt hij. “The best guitarist from The Netherlands, hó-ly shit!”

Vandaar ook dat RUV tijdens de komende Europese tour van Strand of Oaks (die onder andere Nederland, Duitsland en de UK aandoet) gewoon weer Tims begeleidingsband is. “Hij neemt alleen nog een toetsenist mee”, vertelt Jim. Hij heeft veel geleerd van Showalter. “Hij is op een veel andere manier met muziek bezig dan wij. Hij is vooral gefixeerd op wat goed voelt. We zouden een uur op het Cactusfestival spelen. We hadden maar een set van 50 minuten. En wat deed hij? In plaats van dat hij een nummer erbij in plande, haalde hij er nog eentje van de set. We moesten maar flink gaan rekken. Extra solo’s, dat werk. Nou, het werd het meest euforische optreden dat ik ooit heb gedaan. Nog nooit heb ik met zoveel kippenvel op het podium gestaan.” De ster van Strand of Oaks is ondertussen rijzende. “Zijn Amerikaanse tour, dan speelt hij met een andere band, is al leuk uitverkocht aan het raken.”

Ondergronds

Maar er is meer dan Strand of Oaks. De mannen van RUV hopen het komende jaar ook vaak onder hun eigen naam op de planken te staan. Dat moet kunnen nu rock en metal ondergronds een nieuwe weg naar de podia aan het vinden zijn. In festivals waar die genres vrolijk met elkaar gecombineerd worden. En ook RUV past daar prima tussen, daarvan zijn de mannen zich bewust. “Veel hardere bands uit Nederland zijn gestopt”, vertelt Jim. Hij doelt op bijvoorbeeld Death Alley en Birth of Joy.

“Er is dus ruimte voor nieuwe bands. En wij schuren daar heel bewust tegenaan. Maar dan wel op onze eigen manier! RUV is de band waarvoor we gaan!” De voortekenen zijn goed. Begin dit jaar stonden de mannen nog op het bekende showcasefestival Eurosonic in Groningen. En ook dat was een succes. Jim (droogjes): “Na ons optreden was het bier op. Dat ging mooi…”

Voor de albumpresentatie in Enschede op donderdag 21 februari wordt een busreis georganiseerd. Opstappen kan in Ommen, Lemelerveld en Nijverdal. Meer informatie op de Facebookpagina van RUV.