D66 stelt vragen over berging vliegtuigwrak bij Mariënheem

RAALTE – D66 Raalte heeft aan het Raalter college van B&W vragen gesteld over de berging van een geallieerd vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog dat bij Mariënheem ligt. Mogelijk liggen er nog stoffelijke resten in het wrak.

Op de grens tussen Mariënheem en Luttenberg (bij de Bloemenkampsweg) stortte op 13 juni 1943 een Lancaster bommenwerper neer. Het toestel had zeven bemanningsleden aan boord, van wie twee niet werden gevonden.

De specifieke crashsite bij Mariënheem staat mogelijk op een nationale lijst van tien bergingslocaties. Het gaat om wrakken waarin waarschijnlijk nog resten van bemanningsleden aanwezig zijn. Deze lijst maakt onderdeel uit van een nieuw nationaal bergingsprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is erop gericht om gemeenten met advies en (financiële) middelen te ontzorgen bij de berging.

D66 wil weten of de crashsite op de nationale lijst staat en of de gemeente al benaderd is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en zo nee, of de gemeente verdere actie wil ondernemen. Daarnaast vraagt D66 ook of de crashsite bij Mariënheem opgenomen kan worden in de officiële herdenkingsprotocollen voor de Dodenherdenking. Binnen de gemeente Raalte liggen overigens nog meerdere vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.