Cynthia Roessink: Januari in de raad

Januari is de maand die voor mij altijd te lang duurt. Na de feestmaand komt januari als mosterd na de maaltijd. Goede voornemens begin ik niet aan, houd ik toch niet vol. En eigenlijk gebeurt er niet zoveel. Of toch wel?

Zoals ik eerder heb beschreven werk ik als docent op het beautycollege in Utrecht. Hier gingen we weer vol gas. De studenten hadden zich een slag in de ronde gewerkt in de kapsalons en zelfs de eerste klanten waren in de tweede week van januari weer toe aan een frisse look. Examens waren ingepland en een prachtige wereldburgerproject tot stand gekomen. Maar hoe is het gegaan in onze mooie gemeente?

Op 14 januari kwamen ik, Miriam Zijp(GL), Rimmert Brandsma (D66) en Hans Kamphuis (CDA) bijeen voor een evaluatiegesprek van het project “slim fietspad’. Dit project is uitgevoerd door leerlingen van de Capellenborg in Wijhe. Bij de presentatie hebben de leerlingen hun slimme fietspad gepresenteerd voor de burgemeester, wethouders, raadsleden en hun eigen ouders. Ik heb toen mijn ogen uitgekeken. En heb bij de evaluatie nog eens benoemd dat ik het super interessant vond om van leerlingen te horen wat zij belangrijk vinden aan een veilige fietsroute. Tja, wij kunnen van alles vinden, maar zij ervaren de veiligheid en daar moeten wij echt naar luisteren.

De gemeenteraadsvergadering van 21 januari ging onder andere over de bibliotheek in Wijhe. Dit is mijn portefeuille. En ik heb daarom ook onze standpunt verteld. Tijdens het voorbereiden zag ik oude herinneringen voor me.

Ik was als kind, wekelijks in de bibliotheek te vinden. Als jong kind rolde ik van de paden, in plaats van de trap te nemen. Mijn moeder en broer waren dan boeken aan het verzamelen. Toen ik ouder werd liep ik zelf door de kasten heen te neuzen. Er stonden ook leeftijden boven de kasten. Behalve bij de strips. Ik was vroeger fan van de Tina en daar hadden ze albums van Noortje. Menig vrouwen van mijn leeftijd zullen begrijpen wat ik bedoel. Hoewel Donald Duck mij ook kon entertainen. Toen ik ouder werd, denk een leeftijd van 10 a 11 jaar begon ik te lezen uit de kasten van 12 jaar en ouder. Ik was benieuwd naar nieuwe onderwerpen. Meer drama en diepgang. Ik las erg veel. Tot dat ik 12 jaar werd en naar de middelbare school ging. Toen kwam ik niet meer bij de bibliotheek. Ik had het te druk met huiswerk en buiten zijn met vrienden.

In mijn studie jaren heb ik veel boeken versleten. Deze kocht ik. En de meeste heb ik nog steeds thuis in mijn boekenkast. Ik pak ze nog wel eens, even iets opzoeken, moet ik dan. Mijn oudste zoon leest veel op zijn basisschool. Hier hebben ze bibliotheek boeken. Dit is een fantastische samenwerking. En niet alleen hier maar ook op Bieenkorf. Mijn jongste twee zonen, kregen regelmatig peuterboeken mee om thuis voor te lezen. Het lezen wordt nog steeds gestimuleerd en dit vind ik heel erg belangrijk.

Je hebt nu e-readers. Maar voor mij is dit niets. Het gevoel van een boek lezen geeft mij een houvast. Ik zie dat ik het boek gebruik, ik voel hoe ik de bladzijdes omsla. Dit kan zo’n e-reader niet. En als ik een prentenboek voor lees aan mijn kinderen dan laat ik ze zelf de bladzijde omslaan. Het geluid, de verwachting van een nieuwe plaat is niet te evenaren digitaal.

Toch weet ik dat de tijd veranderd. We doen er allemaal aan mee. Moet de bibliotheek blijven? Ja want ik vergeet nog zoveel argumenten. Ik ben niet laaggeletterd, heb geen migratie achtergrond, ik doe niet mee aan boekleesgroepen en ik kan mijn kinderen zelf voorlezen. De bibliotheek doet zoveel meer. De bibliotheek moet blijven! Maar in welke vorm?
Bezoekers zullen met de jaren teruglopen. Bezoekers lenen een boek en verlaten het pand. Mijn oplossing is erop af. Zorg dat je in openbare voorzieningen bibliotheek werkzaamheden kan aanbieden. Denk aan verzorgingstehuizen, scholen, kinderopvang, het IJsselhuis in Wijhe en Holstohuus. Ik denk dat jullie inwoners nog meer ideeën hebben. De bovengenoemden worden al gebruikt. Daar is plaats voor een ontmoetingsplek. Laten we dit optimaal benutten in de toekomst. Voor nu blijft de bibliotheek in Wijhe, dit hebben we als raad besloten. Maar we moeten mee met de tijd. Denk vooruit en neem ons mee in jullie ideeën.

Ik had nog meer willen benoemen. Dat er nieuwe uitbaters voor de Hooiberg, de sportkantine in Olst zijn en bijvoorbeeld de nieuwe vergadermanier van de raad waardoor we jullie meer willen betrekken maar daar is in deze blog geen ruimte meer voor. Een tip. Volg gemeentebelangen op Facebook.

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink (c.roessink@raadolst-wijhe.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.