Brett: Sneeuw

De Parttime Treinmachinist (PT) en de Parttime Buschauffeur (PB) passeerden elkaar op de witte vlakte in De Veldhoek. ‘Wat dacht je van een paar dagen Lissabon?’, had de vrouw van de PT gevraagd vlak voor hij de deur uit wandelde.

Vliegvelden, rijen mensen met koffers, controlepoortjes en een krappe 747 stoel schoten nu door zijn hoofd. De verse sneeuw kraakte. Iedere stap een hap van de knisperende chocolade van een Magnum. Fijne ervaringen en associaties vlakbij. Met ‘Creating new memories’, trachtten de reisbureaus klanten te verleiden tot reizen naar verre oorden. Voor de PT was dat zeker niet nodig. Zijn herinneringenvoorraad was prima en immer in beweging. Daar hoefden niet zo nodig nieuwe bij uit Egypte, Lapland of Portugal.

‘Jo!, zei de PB. Even hielden ze halt. ‘Lekker hè. Die winter.’ De PT bevochtigde zijn vriesdroge lippen voor een verstaanbare reactie; ‘Heerlijk. Lekker fris. Maar het kanaal ligt nog helemaal open.’ ‘Tsja. Het stroomt hè’, zei de PB.

Daar had de PT niet van terug. Hij viel stil. Nog bezig met zijn zomerreisplannen. Misschien even vragen hoe de PB hier tegenover staat? Hij kende de PB als een man met een zekere verborgen wijsheid. Maar het was te laat. Die zei namelijk: ‘Nou. Ik ga maar gauw eens verder. Jo!’ ‘Ja, mazzel’, stamelde de PT en trok zijn kol weer over zijn mond.

Het Noorden van Duitsland. Met de cabrio richting Rügen. Dat leek de PT een mooi zomercompromis. Geen boekingen. Geen rijen. Geen poortjes. De sneeuwvlokken veranderden het landschap in één groot kreukvrij laken. Een enkele waarneming volstond voor de hele wereld. Daar hield de PT van.
Rustig aan met die nieuwe herinneringen, dacht hij, want voor je het weet donderen ze allemaal door elkaar.

staging2.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com