Brett: Kraam

Op het Kroonplein stalde ik mijn fiets tegen een lantaarnpaal en schaarde me in het clubje mensen bij de groente- en fruitkraam. Een automobiliste draaide haar Aygootje bijna tot in de kraam.

Eén van de voordelen van dit ruime Lemelerveldse plein is dat alle denkbare verkeersgedragingen prima door de beugel kunnen. Steunend en kreunend stapte ze uit en sloot rokend aan in de rommelige rij.
Er was een groepsgesprek gaande. ‘Henk vindt die zure appels niet zo lekker sinds hij die bestraling heeft gehad. Hij moppert overal over trouwens.’

Een kleine man met pet reageerde: ‘Tis ook niet niks hè. Dinie is er met die nieuwe heup ook niet vrolijker op geworden. Doe nog maar zo’n bakje sla. De hele dag in de stoel. Ze kijkt zelfs naar waarzeggers. Zelf ga ik ook nog onder het mes voor die tumor.’ Hij maakte een brede snijbeweging onder zijn kin. ‘Die hele kaak moet nog open. En een trosje bananen.’

De Aygo-mevrouw kreeg een enorme hoestbui. Even deinsde de groep uiteen. Toen zei ze met een schor stemmetje: ‘Sorry hoor. Het houdt maar aan. En de dokter zegt dat het vanzelf weer overgaat. Ben ik al de beurt? Twee kilo mandarijnen graag.’

Natte sneeuw dwarrelde naar beneden. De groenteman graaide in het kistje met zijn grote, blauwrode handen. Acht mandarijnen per hand. ‘Het meeste gaat vanzelf weer over, mevrouw. Anders nog iets?’
Ze pakte haar oranje bankpas: ‘Niet alles hoor. Mijn mans benen worden nooit meer goed. Kan ik pinnen?’

Toen keek de groenteman mij aan. Even had ik geen idee wat de bedoeling was. Ik was bezig om mijn lichaam minutieus te onderzoeken op gebreken en voelde aan mijn kaak en wangen. ‘Alles ok, mijnheer?’ Ik knikte en bestelde gauw mijn twee fietstassen boordevol gezondheid.

staging2.brettsnap.nl
brettcolumn@hotmail.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.