Boek over 50 jaar Oudhollandse Markt Lemele

LEMELE – De Oudhollandse markt in Lemele heeft in 2018 haar 50-jarig jubileum gevierd. Voor Stichting ’t Lemels Arfgoed de aanleiding om een speciale uitgave te maken over vijftig jaar Oudhollandse Markt Lemele. Het 124 pagina’s tellende, rijk geïllustreerde boek over de geschiedenis van de Oudhollandse Markt, werd vorige week in gebouw De Schakel in Lemele gepresenteerd.

De redactie is in de notulen gedoken en heeft veel mensen van het eerste uur geïnterviewd. Daarnaast veel betrokkenen zoals bestuursleden, verenigingen die op de markt gestaan hebben en nog staan. Ook oude ambachtslieden werden bevraagd over hun herinneringen en anekdotes over de markt.

“Helaas zijn niet alle notulen achterhaald”, vertelt Adri Pouw, voorzitter van de Lemeler erfgoedstichting. Henk Runherd, één van de mensen van het eerste uur, vertelt in het boek onder andere over het ontstaan van de Oudhollandse Markt.

Zuid-Duitsland
“De eerste aanzet tot de markt is gekomen vanuit de CBTB (Christelijke Boeren- en Tuindersbond)” vertelt Pouw. “Vanuit Zuid-Duitsland bracht een gezelschap burgemeesters en ambtenaren een bezoek aan Overijssel. Dit gezelschap werd ondergebracht in de regio. Ook bij gastgezinnen in Lemele kwam een aantal personen terecht. Vooral op boerderijen. Het doel van het Duitse gezelschap was dan ook de ontwikkeling van agrarisch Nederland ter plekke te bekijken, zoals bijvoorbeeld de polder. Dit om met die opgedane ervaring en informatie het platteland in Zuid-Duitsland verder te ontwikkelen.”

Door deze ontmoeting en een daarop gepland tegenbezoek aan Zuid-Duitsland, kwam Henny Knol, (voorlichtster bij de Christelijke Boeren- en Tuindersbond), met het idee bij de Lemeler CBTB-afdeling om Lemele meer ‘in de markt’ te zetten. Haar idee was een Oudhollandse markt in Lemele te organiseren waar Lemeler bevolking oude ambachten en streekeigen producten kon tonen aan de eigen gemeenschap, maar vooral ook aan het groeiend aantal toeristen wat Lemele en directe omgeving bezocht.

Groei
De eerste markt, op 2 juli 1969, trok ongeveer vijfhonderd bezoekers. De markt breidde zich door de jaren heen steeds verder uit en de bezoekersaantallen stegen tot boven de duizend. In 2017 kwam de Oudhollandse Markt in de problemen, toen het organisatiebureau er plotseling mee stopte. Het marktcomité besloot daarop alle standhouders een gratis stand aan te bieden.

Dankzij de hulp van PB Lemele en vrijwilligers van verenigingen kwam de feestelijke vijftigste editie toch nog van de grond. En ook de 51e editie komt er komende zomer, maar dan wel met slechts vier markten. Deze worden gehouden op de woensdagen 24 en 31 juli en 7 en 14 augustus.

Donateurs krijgen het boekwerk, andere belangstellenden kunnen het bestellen via lemelsarfgoed.nl.

Op de foto van links naar rechts: Adri Pouw (voorzitter Lemels Arfgoed), Adri van Dulst, Henk Runherd en Alie Stobbelaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.