Carolien: Verslavend

Een paar kilootjes kwijt en gezonder gaan leven. Naast de minder alcohol challenge gingen mensen afgelopen maanden ook minder suiker gebruiken. Ze wilden hun suikerverslaving kwijt.

Iedereen weet dat suiker niet gezond en zelfs verslavend is. Er zijn veel artikelen over suikerverslaving. Een daarvan was een onderzoek met ratten. Na een maand vertoonden de ratten hetzelfde gedrag als bij een verslaving aan drugs. Maar liefst 94 procent van de ratten die mochten kiezen tussen suiker en cocaïne, kozen voor suiker.

Zelfs ratten die al verslaafd waren aan cocaïne schakelden over op suikerwater als dit werd aangeboden. Ook werkten de ratten harder voor suiker dan voor cocaïne. Onderzoekers denken dat de oorzaak te maken heeft met de ‘zoet-receptoren’ die op de tong zitten en naar de hersenen gaan. Deze zijn eeuwen geleden geëvolueerd omdat het dieet zeer laag in suikers was en deze zijn nog niet aangepast op het hoge suikergebruik van vandaag de dag.

Niet iedereen is overgevoelig van het eten van suiker, sommige mensen merken er niks van. Andere mensen reageren net als in de reclame: ‘Je bent jezelf niet als je trek hebt’; niet geconcentreerd, niet vooruit te branden, snel geïrriteerd en meestal gaan ze dan weer opnieuw producten met suiker eten.

De eerste keer dat ik ging stoppen met suiker, zeker 20 jaar terug, merkte ik op dat suiker echt een lichamelijke, emotionele en geestelijke afhankelijkheid gaf. Producten met suiker gaven mij een heel erg fijn gevoel. In de hersenen komt namelijk dopamine vrij. Dit is het beloningshormoon en zorgt voor een tijdelijk euforisch gevoel, een roes. Dit effect geeft de verslavende werking. Ook bij alcohol en drugs. Ik heb toen een week lamlendig op bed gelegen, veel getrild, misselijk gevoeld en zo moe geweest….. Echte afkickverschijnselen. Daarna steeds stabieler en had ik veel meer levenskracht.

De laatste jaren gebruikte ik bijna geen suikerproducten meer. Alles onbewerkt. Ook producten met een hoge glycaemische index vermijd ik zo veel als het kan en ik wil. Dat zijn producten waardoor de bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat, waardoor een energiepiek ontstaat, maar daarna krijg je een enorme energiedip. Daarna heb je weer behoefte aan zo’n heftige piek en zo schommel je heen en weer. (staging2.glycemische-index.nl).

Maar zoals een echte verslaafde…. soms ga je weer terug in je oude patroon; de slagroomtaart van Jorink was geweldig; wat heb ik genoten. Echter weer piek en daling, verlangen naar piek, dus mijn buik weer van slag. Producten met suiker zijn (voor mij en velen) verslavend.

info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.