Lauk: Biertje?

Eigenlijk had ik wel medelijden met die leerling van het Carmel College Salland. Je gaat met je klas en docenten bij de Groningse universiteit kijken, hebt gelezen over studentenvereniging Vindicat en vult dus stiekem een drinkfles met drank.

Dat gaat helemaal fout. Vervolgens word je door de regionale krant dagenlang aan de schandpaal genageld met steeds nieuwe publicaties. Deskundigen weten vanaf 100 kilometer afstand precies wat er fout is gegaan en hoeveel hersencellen hij heeft vernietigd. Niet geheel toevallig verdienen deze deskundigen een goed belegde boterham met hun strijd tegen de drank.

Complimenten voor de schoolleiding die de zaak correct afhandelde, zeker richting de hongerige pers. Dat is sowieso een beroepsgroep die niet vies is van een biertje of wijntje weet ik uit ervaring. Gelukkig nam de pornokijkende docent in Lochem snel de mediaschandpaal over.

Persoonlijk had ik die leerling 1000 strafregels gegeven, ‘Ik zal nooit meer zoveel zuipen’, met de hand te schrijven, en een cursus bij Bureau Halt in de vakantie. Klaar is Kees. De kans dat het in de toekomst goed gaat met deze jongen is namelijk vele malen groter dan dat het fout gaat. Aandacht voor de risico’s van alcohol mag (en moet) er zijn, maar we slaan op hol. Als je maar vaak genoeg zegt dat elk glas gevaarlijk is en drinken op alle mogelijke manieren ontmoedigd moet worden, dan kun je er zeker van zijn dat de aantrekkingskracht steeds groter wordt.

Neem de alcoholloze eindexamenfeesten waarbij elke leerling na een vaak spectaculaire opkomst binnen een uur weer vertrokken is op weg naar kroeg of keet, de balende docenten achterlatend. Je krijgt een papieren werkelijkheid die niets met de realiteit te maken heeft. Terwijl iedereen weet dat in Salland tentfeesten alleen door de bieromzet mogelijk zijn. Of wat te denken van sportverenigingen met hun drukke kantines. Daar kan geen contributie of subsidie tegenop.

Comazuipen neemt volgens de deskundigen toe, maar dat is omdat het vroeger niet zo heette. Ook toen gingen drinkers op feesten of in het café knock out, onderuit of plat, sliepen hun roes uit onder het biljart, in de garderode of in de berm of werden gewekt met een emmer koud water.

Misschien moeten we minder opgefokt reageren als het een keer fout gaat bij een nieuwe overmoedige generatie. Je grenzen leren kennen is ook een keer over de grens gaan. Maar wat dan met al die afgestorven hersencellen? Laat ik zeggen dat ik heel veel generatiegenoten ken die vroeger (en de meesten nog steeds) van een flinke pot bier hielden, inclusief mijzelf. Daar merk ik weinig van dat ze minder intelligent zijn dan toen. Langzamer, dat wel, maar dat is de leeftijd. Of ze moeten vroeger stuk voor stuk superintelligent zijn geweest. Maar ik denk het niet.