Zondagse Gedachte: Alle kleuren van de regenboog. Prachtig toch?

In de Bijbel is de regenboog teken van Gods verbond met mensen. In die regenboog zie ik weerspiegeld hoe gevarieerd en kleurrijk de door God geschapen wereld is en bedoeld is. Ik kan mij elke dag weer verwonderen over die variatie in kleuren. God houdt blijkbaar niet van eentonigheid en eenvormigheid. Op duizenden manieren immers maakt Hij duidelijk dat Hij plezier heeft in afwisseling en veelkleurigheid. Kijk maar om je heen. Je ziet een enorme afwisseling in vormen en kleuren en duizenden variaties in bloemen en vruchten. Hoeveel verschillende soorten appels zijn er niet? En hoeveel verschillende schakeringen van de kleur groen zijn er niet? En ook bij mensen zie je een en al variatie. Mensen zijn links- of rechtshandig; hebben rood, blond of zwart haar; blauwe, bruine, grijze of groene ogen. Je hebt vrouwen en mannen in allerlei soorten; er zijn baby’s, kinderen, jongeren, volwassenen en bejaarden. Mensen zijn dik, slank, volslank, en mager. En hoeveel verschillende talen zijn er niet waarin mensen hun liefde kunnen uitdrukken: “Ik hou van jou, Ik hald fan dy, Ik hol van oe, Ek het jou lief, I love you, Je t’aime, Te quiero, Ich liebe dich.

Zo zijn er nog wel oneindig meer variaties te bedenken die je in onze wereld kunt tegenkomen en die onze wereld zo mooi, interessant en veelkeurig maken.

Als ik tegen die achtergrond mensen, binnen en buiten onze kerk, hoor beweren dat homoseksualiteit niet thuis zou horen in Gods scheppings dan vraag ik mij in gemoede af over welke schepping zij het dan wel hebben. Er zijn ook mensen die zeggen dat ze de geaardheid van homoseksuelen wel als geaardheid accepteren maar dat het praktiseren van homoseksualiteit – homoseksuele relaties aangaan – zondig is en in strijd met Gods scheppingsorde. Dat vind ik zo’n absurde redenering. Dan zeg je eigenlijk: ik accepteer dat je bent wie je bent, maar je mag het niet zijn. Dat is toch raar? En dan druk ik mij nog heel genuanceerd uit.

Als ik kijk naar de veelvormige en veelkleurige schepping dan kan ik me niet voorstellen dat seksualiteit zonder variatie is geschapen. Ik twijfel er dan ook niet aan dat God, die blijkbaar houdt van afwisseling en variatie in Zijn schepping, evenveel houdt van homoseksuelen als van heteroseksuelen en dat Hij plezier heeft in de liefdevolle wijze waarop homo’s en hetero’s hun liefde voor een ander vormgeven en beleven.

Harry Bloo, pastor H. Kruis- en H. Lebuinusparochie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.