Voormalig Artsen Zonder Grenzen-directeur uit Heino: ‘Diepe wens om mensen te helpen’

“Het is soms heel moeilijk te bepalen wat er aan de hand is. De hongersnood is in Jemen al vier keer uitgeroepen maar is dat wat er echt aan de hand is? In veel landen is dataverzameling bijna onmogelijk. We hebben dan wel woorden voor de ellende die we zien, zoals genocide of oorlog maar de situatie is vaak veel complexer.” Met die woorden introduceert Heinoër Arjan Hehenkamp zijn lezing over Artsen zonder Grenzen.

De voormalig directeur van Artsen zonder Grenzen is op 18 januari te gast in het Dorpshuus Heino om te praten over zijn werk voor Artsen zonder Grenzen en Stichting Vluchteling waar hij nu directeur is. Arjan vertrok in 1992 op zijn eerste missie naar Somalië. Ook was hij onderdeel van het noodhulpteam van Artsen zonder Grenzen dat de taak heeft om noodhulp in crisis- of rampgebieden op te starten. Hij was operationeel adviseur in Amsterdam, landencoördinator voor Zuid-Sudan en werkzaam als operationeel directeur voordat hij algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen werd. “Ik wil met deze lezing graag wat nuance aanbrengen in hoe wij allen denken over noodhulp en vluchtelingen. Wij hebben een beeld van de ellende die mensen doormaken maar de werkelijkheid is vaak anders”, zegt Arjan.

Tijdens de lezing staan twee verschillende ervaringen centraal. Zo vertelt Hehenkamp over het werk van de hulporganisatie op de Middellandse zee. De organisatie zette boten in om vluchtelingen te redden van de verdrinkingsdood. Een operatie die veel controversie opriep, ook binnen de gelederen van Artsen zonder Grenzen. Inmiddels is het laatste schip aan banden gelegd. Daarnaast gaat Hehenkamp in op recente ontwikkelingen in Jemen en Zuid-Sudan. Daarbij gaat het vooral over onze beeldvorming, dataverzameling, indirecte informatie en vooral over hulp: “Ik voel een diepe wens om mensen te helpen als zij bij hun zoektocht naar een beter leven zoveel ellende meemaken.”

De lezing is op vrijdag 18 januari in het Dorpshuus Heino aan de Marktstraat 7. De inloop is vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via de balie van het Dorpshuus of via vrienden@dorpshuusheino.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.