Nieuwe snack uit de streek moet Salland veroveren

Nieuwe snack uit de streek; productie van Sallands Blökkie en Balkie van balkenbrij gestart

RAALTE – Een heel nieuwe, unieke snack moet Salland de komende maanden gaan veroveren; een ‘Blökkie’ of een ‘Balkie’ gemaakt van traditionele balkenbrij met daaromheen een krokant korstje.

Rechtstreeks uit de frituur als aanvulling of zelfs vervanging van de bekende bitterbal en kroket, zo glundert de bedenker van dit ‘Sallands Balkje’, Gerard Oortwijn uit Heino, 76 lentes jong en met een lange ervaring in de horeca.

“Komende maanden gaan we langs de Sallandse restaurants, cafetaria’s en landwinkels met een proefpakket en informatie. Eerst maar eens heel Salland voor ons blökkie of balkie winnen. Het is echt een proef.” Oortwijn liep al jaren rond met het idee. “Met een jeugdvriend, een slager die in de VUT zit, maken we zelf balkenbrij voor thuisgebruik. Zes jaar geleden dacht ik al, waarom maken we daar geen lekkere snack van? Maar ja, ik was toen 70 jaar, dan begin je niet zo snel aan zo’n avontuur.”

Daar kwam anderhalf jaar geleden verandering in toen de nieuwe coöperatie ‘Doorpakken Salland’ zich presenteerde in het Hoftheater. Doorpakken Salland wil dat goede ideeën in de streek die om wat voor reden niet van de grond komen toch realiteit worden. “Ik heb het bestuur toen gebeld met mijn idee, al verwachtte ik er eigenlijk niet zo veel van. Dat bestuur was echter meteen enthousiast en ik mocht samen met anderen een presentatie geven in het HOFtheater. Daar werd dit idee voor een echte Sallandse snack gemaakt van balkenbrij meteen tweede.”

Tests
Toch gebeurde er daarna eerst niet zo veel meer. Pas toen Doorpakken Salland een jaar geleden de Heetenaar Wim Huis in ’t Veld als coach voor Gerard Oortwijn vond, kwam er schot in. De 61-jarige Heetenaar heeft de nodige zakelijke ervaring in de vleesgroothandel en genoeg tijd voor iets als dit.

“Gerard is wat meer van het product zelf, ik wat meer van het zakelijke en ondernemen. Dat is een goede combinatie. Na een jaar met veel tests bij onder meer slager Mekers in Heino lag er een mooi product in de vorm van blokjes en balkjes, vergelijkbaar met bitterballen en kroketten, maar dan vierkant. Ze bestaan uit 75 procent balkenbrij om het goed te kunnen verwerken.”

De traditionele balkenbrij bestaat uit in bouillon gekookt varkensvlees, boekweitmeel en speciale kruiden die als plakken worden gegeten. ”Dit najaar mochten we het Sallandse Balkje serveren op de slotbijeenkomst van de cursus ‘Leer mij Salland Kennen’. Zo’n 97 procent van de proevers vond het een smakelijke snack, dat zegt toch wel wat”, herinnert de tevreden Oortwijn die dit een mooi steuntje in de rug vond. “Tijdens die presentatie in het Hoftheater zei een Achterhoekse gast; ‘Als jullie dit niet gaan doen, dan willen wij het wel in de Achterhoek doen’. Daar doen ze er krenten en rozijnen in”, zo herinnert Oortwijn zich nog goed.

Nalaten
Inmiddels is de productie van de ‘Blökkies’ en ‘Balkies’ serieus van start gegaan bij kok Erwin Beumer in de keuken van Meat Salland in bedrijvencentrum Boei 10 in Raalte. Ook zijn er inmiddels informatiefolders gedrukt. “Ook administratief met BTW en zo laten we het nu nog via Meat Salland lopen”, vertelt Huis in ’t Veld. “Heel bewust zetten we dit als een echt Sallands streekproduct in de markt, al is balkenbrij natuurlijk ook elders bekend.”

Stel dat het enorm aanslaat, wat dan? “Het is nu een echt ambachtelijk product met veel handwerk. Als het een groot succes wordt, dan zul je de productie dus moeten opschalen. Daar zijn ook genoeg machines voor. Gerard en ik kunnen best bestellingen bezorgen in deze streek, maar als je verder weg moet, dan lukt dat vroeg of laat niet meer. Daar hebben we plannen voor ontwikkeld, maar zover is het nu nog lang niet.” “Voor het geld doen we het in ieder geval niet, daar hebben we natuurlijk ook de leeftijd niet echt meer voor”, zo stelt Oortwijn. “Maar stel dat het een enorm succes wordt en ze dit bijvoorbeeld in Amsterdam ontdekken, dan is het misschien wel leuk om in de toekomst een nieuw bedrijfje na te laten aan mijn kinderen of kleinkinderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.