Verdere daling van criminaliteitscijfers

Gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe maken jaarcijfers IJsselland Zuid bekend

REGIO – Zowel landelijk als in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte dalen de laatste jaren de klassieke vormen van criminaliteit structureel. Ook in 2018 zette deze trend door. Bij de aanpak van criminaliteit is de lokale situatie uiteraard leidend, maar criminaliteit stopt niet bij de gemeentegrenzen. Voor een effectieve aanpak is samenwerking met omringende gemeenten dus van groot belang.

Binnen het politieteam IJsselland-Zuid vindt die samenwerking uiteraard plaats tussen de drie gemeenten die vallen binnen het werkgebied. De jaarcijfers werden daarom dit jaar voor het eerst gezamenlijk gepresenteerd. In alle drie de gemeenten maken burgemeester, openbaar ministerie en politie samen de keuze over welke vormen van criminaliteit op dat moment lokaal de aandacht vragen. Kijkend naar de cijfers voor 2018 waren in IJsselland-Zuid de opvallendste dalers (ten opzichte van 2017) de woninginbraken, de winkeldiefstallen en de geweldsdelicten. Wat de woninginbraken betreft: die daalden in Deventer van 266 in 2017 naar 186 in 2018; in Raalte van 60 naar 57 en in Olst-Wijhe van 26 naar 11.
Het aantal geregistreerde winkeldiefstallen daalde in Deventer van 326 naar 234; in Raalte van 15 naar 13 en in Olst-Wijhe van 18 naar 15. Wel maken de gemeenten en politie IJsselland-Zuid daarbij een kanttekening. Er komen minder aangiftes binnen, maar het is onzeker of het aantal winkeldiefstallen ook daadwerkelijk afneemt. Om deze cijfers te duiden, wordt samen met het Keurmerk Veilig Ondernemen gekeken naar mogelijke oorzaken die aan deze daling ten grondslag liggen.
Het aantal geweldsdelicten daalde in Deventer van 473 naar 455; in Raalte van 66 naar 55 en in Olst-Wijhe van 22 naar 21. Het aantal high impact misdrijven (woninginbraken, straatroven en overvallen) daalde in Deventer van 277 naar 194; in Raalte van 61 naar 57 en in Olst-Wijhe van 26 naar 11.

Stijger

De opvallendste stijger is het aantal inbraken in schuren/tuinhuis/garages. Overigens geldt die stijging alleen in de gemeente Deventer (van 105 in 2017 naar 155 in 2018). Inmiddels is een veelpleger aangehouden die verdacht wordt van meerdere van deze inbraken. Mogelijk is hierdoor de stijging te verklaren. In de andere twee gemeenten daalde ook dit feit: in Raalte van 16 naar 9 en in Olst-Wijhe van 10 naar 5.
In Raalte daalde het aantal diefstallen van brommers, snorfietsen en fietsen van 56 naar 38; in Olst-Wijhe steeg dat aantal echter van 16 naar 24. Raalte telde vorig jaar 11 zedenmisdrijven (12 in 2017) en Olst-Wijhe 6 (7 in 2017). Het aantal vernielingen daalde in Raalte van 83 naar 73 en in Olst-Wijhe van 52 naar 33. Als het gaat om diefstal/inbraken bij bedrijven en instellingen daalde dat aantal in Raalte van 19 in 2017 naar 15 in 2018. In Olst-Wijhe steeg het aantal echter: van 5 naar 11.

Georganiseerd

De drie gemeenten en IJsselland Zuid stellen ook meer werk te gaan maken van de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Deze vorm van criminaliteit blijft vaak onzichtbaar. Denk aan: fraude, heling, intimidatie en hennepteelt. Bestrijding is dus lastig. In 2019 wordt gekeken hoe.
Martijn Dadema, burgermeester van Raalte is tevreden met de cijfers. “Dat wil niet zeggen wat we nu op onze lauweren rusten. De komende jaren willen we deze trend doorzetten, met als speerpunten: zorg en veiligheid, ondermijning, high impact criminaliteit en een weerbare samenleving.” Ton Strien, burgermeester van Olst-Wijhe voegt toe: “Het aantal woninginbraken in Olst-Wijhe is met slechts 11 historisch laag. Dat is grotendeels te danken aan de alertheid van onze inwoners die deelnemen aan de Whatsapp-groepen, burgernet en het donkere dagen offensief. Helaas worden ook in onze gemeente inwoners en bedrijven slachtoffer van fraude. Dat kan gaan om oplichting op Marktplaats of met nep-merkartikelen. De politie heeft een nieuwe werkwijze om dit soort fraude aan te pakken.“

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.