Verder onderzoek naar erkenning Nedersaksisch

ZWOLLE – Een motie van Statenlid Jos Mooijweer (D66) voor verder onderzoek naar erkenning van het Nedersaksisch, is vorige week aangenomen. Een meerderheid stemde voor.

Het onderzoek moet, in samenspraak met de Nedersaksische taalgemeenschap, antwoord geven op de vraag: ‘Welke maatregelen moeten er getroffen worden die de sprekers van het Nedersaksisch eindelijk serieus nemen?’ De uitkomst wordt binnen een jaar verwacht. “Het is fijn dat er nu een onderzoek komt naar mogelijkheden om het Nedersaksisch verder te erkennen. Daarbij wordt ook nadrukkelijk gekeken naar Duitsland, waar ze in veel gevallen al verder zijn met de erkenning”, aldus Mooijweer.

In oktober 2018 werd het convenant Nedersaksisch ondertekend. Mooijweer: “Dat heeft echter geen verdere erkenning van het Nedersaksisch opgeleverd. Sterker nog, het sluit de deuren voor verdergaande stappen. Het convenant moet geen eindpunt zijn.”

D66 vindt het nu tijd om door te pakken. Mooijweer: “Het Nedersaksisch dezelfde status geven als het Fries met alles erop en eraan is een brug te ver. Dat betekent niet dat er nu niets meer hoeft te gebeuren. Zo is het onder het huidige convenant nog onmogelijk om de eed in het Nedersaksisch af te leggen of plaatsnaamborden in het Nedersaksisch te schrijven, dat zien wij graag anders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.