TIP Salland: 44 procent wil centrale vuurwerkshows

RAALTE – Omdat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen, lanceren we bij het Weekblad voor Salland alvast de vuurwerkdiscussie voor 2019. Geintje… Nee, dit is een artikel over TIP Salland. De deelnemers aan deze enquête konden eind vorig jaar ook een vraag over vuurwerk invullen. Zij mochten aangeven welke termen volgens hen het beste bij vuurwerk passen. Meerdere antwoorden aanvinken was mogelijk. 127 mensen deden mee. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl.

64 procent vinkte het vakje traditie aan; 33 procent koost voor gezelligheid/samenkomen; 17 procent voor vreugde/opwinding; 10 procent voor leuk om af te steken; 46 procent voor leuk om naar te kijken; 53 procent voor angst bij dieren en mensen; 53 procent voor gevaar/ongelukken; 43 procent voor geluidsoverlast; 46 procent voor schade; 46 procent voor milieuschade en 5 procent bracht ook nog een ander antwoord in. Bijvoorbeeld: CO2-schade, gezondheid, jammer geld en mag van mij wel centraal geregeld worden. “Op de Boskamp wordt niet gehandhaafd”, meldt een van de deelnemers. “Dit heeft tot gevolg, dat de Boskamp rondom de jaarwisseling in een oorlogsgebied verandert. Vuurwerk is voor vele omwonenden van de aanstichters allang geen mooie traditie meer, maar een bron van ellende.”

Verantwoordelijkheid

Om een beeld te krijgen van de gewenste gang van zaken met betrekking tot de toekomst van het vuurwerk konden de deelnemers ook nog een tweede vraag beantwoorden: Als het aan mij ligt, dan zie ik het liefste… Meerdere opties waren mogelijk. 125 mensen beantwoordden deze vraag. 26 procent wil alles laten zoals het is; 18 procent wil de hele gemeente vuurwerkvrij maken; 15 procent wil de afsteektijden van vuurwerk inperken; 28 procent wil bepaalde soorten van vuurwerk verbieden; 44 procent stemt voor een centrale vuurwerkshow en 33 procent kiest voor vuurwerkvrije zones. 10 procent koost voor een andere optie en 2 procent gaf aan geen voorkeur te hebben. Een centrale vuurwerkshow lijkt dus een populair alternatief.

Daarnaast waren er meer ideeën. Een totaalverbod bijvoorbeeld, maar ook: “Leg vuurwerk in handen van een club, een vereniging. Enthousiaste jongens en meisjes die als sfeermakers zorgen voor een mooie show. En geef ze bijbehorende verantwoordelijkheid rond veiligheid, overlastbeperking en financiën. Werkt goed: zie bijvoorbeeld carbidschieters en sfeerteams van voetbalsupporters.“ Een ander stelt: “De overheid bemoeit zich veel te veel met zaken die best onderling geregeld kunnen worden.” Anderen merken op dat handhaven lastig is. Weer anderen willen vooral het harde knalvuurwerk verbieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.