Team Agro NL staat met een echte gouden trekker op de Grüne Woche

Team Agro NL staat deze week met tien boeren en boerinnen op de Grüne Woche, met een echte gouden trekker. Deze is door Boer Jan Bronninkneef uit Dijkerhoek, winnaar van Expeditie Robinson, naar Berlijn gebracht. De trekker heeft een prominente plek in het Holland Paviljoen en zal tijdens de hele beurs (18 t/m 27 januari) te bewonderen zijn. De Grüne Woche, waarop landen uit de hele wereld hun voedselproducten promoten, trekt jaarlijks ongeveer 500.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Voorzitter van Teamagri is Geertjan Kloosterboer uit Oxe, de Sallandse boer uit 2017. “Onze bewindslieden, kamerleden, ambtenaren en CEO’s uit het bedrijfsleven, iedereen die je nodig bent om iets te kunnen bereiken in Nederland loopt hier rond. We kunnen hier gewoon in korte tijd veel netwerken.”

Tijdens de officiële opening van het Holland Paviljoen, op vrijdag 18 januari vanaf 8.30 uur, brengt minister Carola Schouten, samen met Tweede Kamerleden een bezoek aan Team Agro NL en de Gouden Trekker en zullen daar een fotomoment hebben. Hierna zal Kleintje Pils het startsein geven voor de Gouden Trekker verkiezing.

De Gouden Trekker is een prijs, die vanaf dit jaar jaarlijks door Team Agro NL wordt uitgereikt aan een persoon (of groep personen) die geen boer(in) is maar zich wel hard maakt voor de agrarische sector, het verbinden van boeren en maatschappij én die actief het platteland promoot. De afgelopen maanden kon iedereen via de website staging2.goudentrekker.nl kandidaten nomineren. Honderden mensen hebben dat gedaan. De zes genomineerden werden het vaakst genoemd en maken nu kans op de award. De Gouden Trekker bestaat uit een beeldje van een gouden trekker, dat speciaal voor Team Agro NL is ontworpen door de Veluwse kunstenaar Gerrit van Emous. Het beeldje is een beloning namens de Nederlandse boeren en tuinders voor de inspanningen van de winnaar(s) of winnares. De genomineerden zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima, Yvon Jaspers, Bennie Jolink/Normaal, Ester Broug (Boerenfluitjes), de Zwarte Cross en Demoslager Gertjan Kiers. Het is voor het eerst dat boeren in Nederland een prijs uitreiken aan een persoon of groep personen die zelf geen boer zijn, maar zich wel hard maken voor de land- en tuinbouw en het platteland. De winnaar of winnares is voor de Nederlandse boeren en tuinders letterlijk een ‘gouden trekker’.

Iedereen kan vanaf vrijdag 9.00 uur via staging2.goudentrekker.nl stemmen op hun favoriet. Het startsein daarvoor wordt vrijdagochtend in het Holland Paviljoen op de Grüne Woche gegeven door het beroemde dweilorkest Kleintje Pils. De Gouden Trekker wordt op vrijdag 19 juli tijdens de Zwarte Cross uitgereikt.