Stichting Agri Facts tikt Vitens op de vingers na ‘onjuiste tip’

REGIO – De tip van Vitens om eens geen vlees te eten en zo water te besparen, schiet in het verkeerde keelgat bij Stichting Agri Facts. De in december opgerichte stichting, die zich bezighoudt met het checken van publicaties op feiten, vraagt het waterbedrijf om een rectificatie.

In het bewuste artikel schrijft Vitens dat voor de productie van een kilo rundvlees meer dan 15.000 liter water nodig is. “Water bespaar je dus eenvoudig door een of meerdere dagen geen vlees te eten.” Onzin, meent Agri Facts, dat een brief schreef aan het waterbedrijf.

“Wij willen u er met klem op wijzen dat u hiermee een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken geeft”, schrijft het bestuur van Agri Facts, onder wie de Luttenbergse Leonie Bos. “Afgaande op de 15.000 liter die u noemt, vermoedt STAF dat u zich baseert op de ‘water footprint’-berekeningen van producten. U suggereert op uw website dat het zou gaan om leidingwater, afkomstig van waterleidingmaatschappijen zoals Vitens. Dit is niet het geval.”

“Zo’n 85 tot 90 procent van het waterverbruik (de ‘water footprint’) voor rundvlees betreft zogenaamd ‘groen water’. Dit is het regenwater dat op de weilanden valt en waar het gras van groeit voor de koeien. Dit is ook het regenwater dat valt op de akkers en waar de veldgewassen van groeien die tot veevoer worden verwerkt.”

Stichting Agri Facts verzoekt Vitens om binnen twee weken in het openbaar te rectificeren.

Foto: Leonie Bos uit Luttenberg is Penningmeester bij Agri Facts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.