Rijksoverheid: 75 miljoen voor jonge boeren

DEN HAAG – Om ervoor te zorgen dat onze voedselproductie ook voor de toekomst gegarandeerd blijft, investeert het kabinet in jonge boeren die een agrarisch bedrijf willen starten of overnemen. Hiervoor is in totaal 75 miljoen euro uitgetrokken, schrijft minister Carola Scholten (Landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.  

De minister gaat 64 miljoen euro gebruiken om een nieuwe Garantieregeling Vermogensversterkendkrediet (VVK) mogelijk te maken en 11 miljoen euro voor het opzetten van een opleidings– en coachingstraject.

De garantieregeling werkt drempelverlagend voor financiers, omdat het Rijk garant staat. Veel jonge mensen die graag een boerenbedrijf willen beginnen of overnemen staan voor grote beslissingen. Naast de vraag; kan ik dit opbrengen en een redelijk pensioen voor mijn ouders betalen, ligt ook de vraag over de nodige investeringen om een bedrijf klaar te maken voor de toekomst op tafel.

Juiste keuzes
Dat zijn besluiten die niet lichtvaardig genomen worden. Het kabinet wil mensen bijstaan in het maken van de voor hen juiste keuzes en daarbij tegelijkertijd bijdragen aan innovatie en aan duurzame bedrijfsvoering. Met de Garantieregeling VVK kunnen zoveel mogelijk jonge boeren voor een langere tijd gebruik maken van deze regeling, schrijft de minister.

Het opleidings– en coachingstraject is nodig omdat ‘in het huidige agrarisch onderwijs nog niet altijd voldoende aandacht is voor de ontwikkeling van de benodigde competenties om te kunnen ondernemen.’ Daarbij gaat het om ondernemen in een tijd waarin het steeds belangrijker wordt om te produceren wat de markt vraagt en te voldoen aan de steeds hogere eisen die de maatschappij stelt aan bijvoorbeeld dierenwelzijn. Versterking van het agrarisch ondernemerschap zal volgens de minister ook leiden tot betere bedrijfs- en investeringsplannen en daarmee het vertrouwen van banken te vergroten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.