Raalter sportverenigingen mogen meer lenen voor verbouwing en verduurzaming

RAALTE – Sportverenigingen uit de gemeente Raalte die willen verbouwen kunnen in het vervolg tot maximaal 500.000 euro lenen bij SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). Dat maximumbedrag was eerder 150.000 euro. Daarnaast kunnen de sportverenigingen nu ook voor duurzaamheidsmaatregelen een beroep doen op het fonds.

Het college heeft hiertoe in opdracht van de gemeenteraad de Verordening stimuleringsleningen sportaccommodaties aangepast. De regeling is in het leven geroepen, omdat sportverenigingen en -stichtingen vaak niet kunnen lenen bij een reguliere bank of daar veel duurder uit zijn. Zonder stimuleringslening drukt de investering dan heel zwaar op de exploitatie of kan niet door gaan.

De lage rente maakt het voor verenigingen met eigen accommodaties veel beter haalbaar om de noodzakelijke of gewenste investeringen in hun voorzieningen te kunnen doen. De gemeente zag in de afgelopen jaren het aantal aanvragen stijgen. Ook de hoogte van de aangevraagde leningen groeide. Dat heeft alles te maken met de stijging van de prijzen in de bouw. Bovendien waren er veel initiatieven van sportverenigingen om te verduurzamen.

Bij het vaststellen van de begroting 2018 is de gemeenteraad al voor een belangrijk deel aan deze ontwikkelingen tegemoet gekomen. Die besloot toen om het gemeentelijk fonds bij het SVN te verhogen met 1.500.000 euro in plaats van met 1.000.000 euro. Dit met als reden dat sportverenigingen voldoende mogelijkheden moeten hebben om hun accommodatie toekomstbestendig te maken.

Voor de leningen vanuit het SVN is wel een garantstelling van Stichting Waarborgfonds Sport nodig. Dat betekent dat er vóór de leningsaanvraag én gedurende de looptijd jaarlijks een deskundige toets plaatsvindt of en hoe de sportclub de financieringslasten goed binnen de exploitatie kan blijven dragen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.