Raalter college wil nummerplaatcamera bij N35

RAALTE – Het Raalter college wil een nummerplaatherkenningscamera plaatsen bij de N35. Dit om, in verband met de criminaliteit in Raalte, vervoersbewegingen van en naar wijken beter te kunnen registreren. De camera is één van de voorstellen die het Raalter college doet in de Integrale Veiligheidsstrategie 2019-2022.

Het Raalter bestuur heeft voor de komende vier jaar vier prioriteiten geformuleerd: zorg en veiligheid, georganiseerde criminaliteit, high impact crimes en weerbare samenleving. Op deze thema’s wordt de komende jaren extra ingezet. Daarbij is er een grote rol weggelegd voor informatievoorziening en toezicht en handhaving. Wat zorg en veiligheid betreft, wil het college bijvoorbeeld investeren in de aanpak van de jeugdoverlast (die overigens is gestabiliseerd), goede opvang van mensen met geestelijke problemen en aandacht voor huiselijk geweld. Als het gaat om de georganiseerde criminaliteit moet de politie in beeld brengen wat er in het buitengebied, op vakantieparken en in bedrijfsverzamelgebouwen gebeurt (denk aan hennepplantages). Ook wil de gemeente extra aandacht voor fraude in de afvalbranche en de zorg. Wat betreft de high impact crimes is de eerder genoemde camera op de N35 een voorstel. En wat de weerbare samenleving betreft, wil de gemeente extra aandacht voor appgroepen/AED-initiatieven en voorlichting over brandveiligheid, inbraak, drugs en cybercrime. Daarnaast worden de inwoners van Raalte opgeroepen om eerder verdachte situaties te melden. “Want er is soms een bepaalde schroom bij mensen om de politie te bellen”, stelt Dadema. “Veel inwoners denken dat de politie en de gemeente alles wel weten. Maar dat is niet zo.”

Actualiteit

Overigens wil de gemeente ook ruimte om in te springen op de actualiteit. “Het veiligheidsdomein is een terrein, dat altijd in beweging is”, zo schrijft de gemeente. “De gevolgen van landelijke, maar ook wereldwijde knelpunten kunnen lokaal merkbaar zijn (bijvoorbeeld de vluchtelingenstroom, #metoo en de zwarte pietendiscussie). Ook kunnen lokaal knelpunten opspelen, bijvoorbeeld op het gebied van overlast.”
Burgemeester Martijn Dadema stelt dat het bij de voorlichting over de Veiligheidsstrategie een beetje laveren is: “We horen bij de top van de veilige gemeenten. We willen onze inwoners alert maken, maar we moeten ook niet overdrijven. Het is niet nodig om elke dag over de schouder te kijken om elk donker hoekje in de gaten te houden, want het is hier hartstikke veilig.”

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.