TIP Salland: ‘Overijssel te weinig gehoord in Den Haag’

58 procent van deelnemers aan vragenronde TIP Salland is kritisch op Tweede Kamer

RAALTE – De meningen over de TIP Salland-stelling ‘De Sallandse regio is voldoende vertegenwoordigd in de Tweede Kamer’ zijn verdeeld. 28 procent van de deelnemers aan de vragenlijst/enquête is het (zeer) eens met deze stelling. 30 procent bleef neutraal; 32 procent was het (zeer) oneens met de stelling en 10 procent vinkte het vakje ‘geen mening’ aan.
116 mensen vulden hun antwoorden bij deze vragenronde in. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl.

Momenteel telt de Sallandse regio drie Tweede Kamerleden. “Er kunnen wel Sallanders in de Tweede Kamer zitten, dat wil nog niet zeggen, dat ze ook opkomen voor de belangen van Salland”, zo schrijft een van de deelnemers aan de enquête. “Ik vind dit eigenlijk een onzinnige kwestie”, schrijft een ander. “Tweede Kamerleden vertegenwoordigen toch helemaal geen regio? Voor mij zou dat in principe geen rol mogen spelen, men zit er voor het landsbelang’ en dat betekent op onderwerpen natuurlijk verschillende dingen voor verschillende regio’s.”
Daarnaast was er nog een tweede vraag over bijna hetzelfde onderwerp: In hoeverre heeft u het gevoel dat onze provincie Overijssel gehoord wordt in de Tweede Kamer. Deze vraag werd door 128 deelnemers beantwoord. Een meerderheid, 58 procent, antwoordde van mening te zijn dat Overijssel (zeer) onvoldoende wordt gehoord. 27 procent denkt dat Salland goed tot voldoende wordt gehoord. 14 procent gaf aan geen mening over de vraag te hebben.

Lelystad

De toelichting waarom de deelnemers vinden dat Overijssel (zeer) onvoldoende wordt gehoord in de Tweede Kamer, verschilt nogal. De een wijst naar de gang van zaken omtrent het Olasfa terrein in Olst. “Waarbij zowel de plaatselijke, de regionale als de landelijke politiek zeer bewust blind zijn geweest voor de veiligheid en de belangen van de omwonenden.” Een ander stelt: “Normaal gesproken zou ik zeggen dat we voldoende gehoord worden, maar nu Lelystad als mogelijk nieuw vliegveld in zicht is, vind ik dat we onvoldoende gehoord worden. Weer gaan economische belangen boven menselijke waarden en de natuur.” Anderen zijn van mening dat vooral de Randstad is óververtegenwoordigd. “Alle prioriteit ligt op de ontwikkeling en problemen van de Randstad. Alle ontwikkelingen in de regio moeten vanuit de regio worden gefinancierd lijkt het vaak. Er wordt door het rijk dankbaar misbruik gemaakt van het feit dat Overijssel en Gelderland veel geld in kas hebben. Als je maar lang genoeg niets doet als Rijk zal de provincie het zelf wel een keer oplossen, lijkt de gedachte.”

N35

Ook de gang van zaken omtrent de N35 valt niet bij iedereen in goede aarde. Alhoewel een andere deelnemer juist aan geeft vertrouwen te hebben in Den Haag naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen rondom de weg. Tenslotte schreef een van de deelnemers: “Het enige waar ik zelf wat zicht op heb, is dat Overijssel in het beleid voor landbouw en natuur voorop loopt en ik zou hopen dat dat geluid ook hoorbaar is.”

TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. TIP Salland is een initiatief van het Weekblad voor Salland en onderzoeksbureau Toponderzoek. Wilt u bij de volgende vragensessie/raadpleging ook mee praten en mee denken over lokale onderwerpen? Meld u aan via: https://enquete.toponderzoek.com/aanmelden/tipsalland-nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.