Overesch wint Ekoland Innovatieprijs

RAALTE – Overesch Ecologische Landbouw in Raalte heeft de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2019 gewonnen. De prijs is een initiatief van Ekoland, een onafhankelijk vakblad voor de biologische sector.

De familie Overesch nam de prijs vorige week woensdag tijdens de Biobeurs 2019 in ontvangst. Met de prijs is ook een bedrag gemoeid van 1.500 euro. Het prijzengeld werd ter beschikking gesteld door de Rabobank.

De familie Overesch richt zich op een gesloten kringloop met haar biologische akkerbouwbedrijf en varkenshouderij. Door uitgebreide samenwerking met landgoederen in de omgeving en een gericht natuurbeheer haalt familie Overesch goede biodiversiteitsdoelen. Het gesloten varkensbedrijf heeft als motto: ‘geboren op het bedrijf, blijft op het bedrijf’. De jury bewondert dat dat niet alleen geldt voor de varkens, maar ook voor de rest van de kringloop. Circa 55 procent van het voer en alle stro is van eigen teelt.

Daarnaast gebruikt de familie Overesch zoveel mogelijk reststromen uit de humane voeding, waarmee ze hun eigen biologische brijvoer maken met eigen stroomvoorziening van de zonnepanelen. Dit is uniek in de biologische varkenshouderij. In de varkenshouderij innoveert de familie Overesch ook op bescheiden wijze met ‘hutjes’ in de wei voor zeugen met biggen. Bezoekers zijn welkom om de varkens te bekijken vanuit de skybox, online of ‘live’ in de modderpoel of via het klompen-wandelpad over het bedrijf.

Met zoon Rick Overesch in de maatschap is het bedrijf meer groenten gaan telen: granen (ook oergranen als spelt), aardappelen, pompoenen, artisjokken, suikermais, broccoli, spitskool, asperges en kruiden. Naast Rick, Jan en Mariet is schoonzoon Rudi sinds 1 januari 2019 ook lid van de maatschap. Daarnaast zijn er vaste en veel parttime krachten werkzaam op het landbouwbedrijf en in de winkel.

De familie Overesch heeft het eigen bedrijf doen groeien door zorgvuldige samenwerking met verschillende landgoederen en natuurbeheersorganisaties in de directe omgeving. De familie Overesch vertelt graag het verhaal van de biologische landbouw. Ze investeerde daarom ook in een gloednieuwe boerderijwinkel met uitgebreid assortiment. De regionale afzet in winkel en kerstpakketten groeit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.