Opinie: Veilig op eigen erf?

Boerin Jolanda Kieftenbeld uit Haarle schreef onderstaande opinie over de impact van de nachtelijke acties van Animal Rights op boerengezinnen.

Als boerin sluit ik de dag altijd af met een laatste controle rondje langs de stal. Even kijken of alle kippen op stok zitten, is het rustig, juiste temperatuur, zijn de lampen uit en zijn de legnesten dicht? Dit laatste rondje is tegenwoordig in gezelschap met onze honden die dan op ons erf lopen.
Sinds Animal Rights ‘s nachts filmpjes maakt in stallen is het gevoel van veiligheid op eigen erf sterk afgenomen. Je zult ze maar tegenkomen. Ze stellen zichzelf boven de wet en zijn van mening dat ze zomaar ongevraagd binnen mogen komen. Wat dat doet met de dieren, stress, onrust, ziekte insleep lijkt ze niet te deren. Wat dat doet met boerengezinnen zal ze waarschijnlijk nog veel minder interesseren.

Wij pluimveehouders hebben niks te verbergen, sterker nog iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Maar wel met inachtneming van alle hygiënemaatregelen en met respect voor dier en de boer. Onze kippen kunnen overdag heerlijk scharrelen en stofbaden, ook kunnen ze de hele stal door fladderen. ’s Nachts gaan ze fijn met z’n allen op stok (dit is natuurlijk gedrag en voelt veilig en vertrouwd voor ze). Juist dan, als ze in diepe rust zijn. Komen er plotseling wildvreemde mensen met felle lampen en camera’s binnen. Kunt u zich voorstellen hoeveel paniek dit bij de kippen veroorzaakt? Een kip is een vluchtdier dus bij schrik zullen ze met z’n allen op de vlucht slaan. Dit veroorzaakt gewonde en zelfs dode dieren. Ook het feit dat deze mensen binnen komen zonder het hygiëne protocol te volgen geeft veel risico’s op insleep van ziektes.

Woorden als horrorschuren, eierindustrie, vee-industrie, verstikkende atmosfeer, worden veelvuldig gebruikt. Dit om u als consument het idee te geven dat onze dieren in erbarmelijke omstandigheden leven. Wij, als pluimveehouders, die elke dag met veel plezier voor onze dieren zorgen herkennen ons hier niet in. Onze dieren leven in een stal met natuurlijk daglicht, ventilatie en kunnen door de hele stal bewegen waarbij ze kunnen stofbaden, fladderen, wroeten, en de hele dag voer en water tot hun beschikking hebben. En natuurlijk gaan er wel eens dieren dood, leven en dood horen bij elkaar. Wat mij vooral stoort is dat deze partijen geen eerlijk beeld van de sector neerzet, bewust in het donker filmt, waardoor u als consument/burger een slecht gevoel krijgt over onze heerlijke en eerlijke eieren.

Onze pluimveesector is in de wereld koploper wat dierenwelzijn, voedselveiligheid en duurzaamheid betreft. Twijfelt u over de manier waarop wij onze dieren houden? Hoe wij met onze dieren omgaan hoe ze leven? Kom dan gewoon bij de boer/boerin en vraag het ze. Ik en al mijn collega’s laten het u graag zien. Onze deuren staan voor u open zodat u zelf een mening kunt vormen gebaseerd op werkelijke beelden.

Deze opinie is eerder verschenen in Vee & Gewas

8 REACTIES

 1. Wat een onzin. Beginnen over stress bij de kippen. Want denkt deze boerin dat het leggen van zo onnatuurlijk veel eieren met zich meebrengt? De manier waarop deze dieren uiteindelijk in een truck worden gepropt en naar het slachthuis gaan als ze uitgelegd zijn? Wat denkt deze boerin dat de kippen dan voor stress zullen hebben? Als ze opgehangen worden aan hun poten en zien hoe hun soortgenootjes een voor een worden afgeslacht? Dat er eenmalig een keer in het donker een filmpje wordt gemaakt is wel het minst grote probleem wat deze kippen hebben. Hulde aan Animal Rights dat deze beelden eindelijk naar buiten komen! Het is hard nodig!

 2. Wat jammer dat Lea niet ingaat op de uitnodiging van Jolanda Kieftenbeld om haar bedrijf te bezoeken en met eigen ogen kan zien hoe Jolanda met haar dieren omgaat en daardoor niet de dialoog aangaat voor een betere wereld. Haar reactie is veelzeggend….

 3. Ik denk dat Lea er geen enkele moeite mee heeft, als we in de nacht ongevraagd haar woning betreden, om te kijken of ze wel goed voor haar kat of hond zorgt. Moet allemaal kunnen natuurlijk

  • heeft geen nut jhon.
   in de nacht loopt de kat bij de buren in de tuin en zelf is ze met de hond, een camera en een bouwlamp op pad om bij boeren in de stal varkens te vermoorden en dit als misstanden op film via internet te verspreiden.

 4. Lea, je hebt volkomen gelijk. Ik heb een aantal ex-legbatterijkippen die zonder uitzondering problemen krijgen met hun leggestel omdat ze nu eenmaal uitsluitend dienen als productiemachines voor eieren. Na anderhalf jaar worden ze afgedankt en als ze geluk hebben worden ze gered en mogen toch nog een jaar leven als échte kip. In de buitenlucht. In een tuin met échte baden.
  Nee, natuurlijk herkent deze boerin zich niet en ziet alles door een roze stofbril. Er zijn maar weinig boeren die zo eerlijk zijn om te zeggen dat de dieren geen andere rol spelen dan produceren.
  Animal Rights: prima gedaan.

 5. Recent een paar afgedankte kippen uit de legindustrie gekregen, gered van de slacht. Anderhalf jaar oud en compleet opgebruikt, ze zagen er vreselijk uit. Normaal gesproken kan een kip zomaar 9 jaar worden.
  Jolanda’s opmerking dat kippen in Nederland het beter hebben dan in andere landen, maakt het niet goed hoe er hier mee omgegaan wordt, enkel dat je met die dieren in het buitenland nog meer medelijden moet hebben. Respect voor de helden die deze misstanden aan de kaak stellen.

 6. Het is en blijft grootschalig, dus industrie wat mij betreft. Nog even geduld, betaalbaar kweekvlees komt eraan (stokpaardje van mij), en dan houd je hopelijk enkel nog bio boerderijen over waarvan je echt zeker weet dat de dieren een goed leven hebben gehad. Tot de slacht dan. Dat wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.