Onderzoek naar een aardgasvrij Westdorp

RAALTE – De gemeente Raalte heeft de wijk Westdorp aangewezen als pilotgebied voor een onderzoek naar de mogelijkheden van een grootschalige transitie naar gasloze verwarming. De vraag: Wanneer aardgas verdwijnt als bron voor warmtevoorziening, wat is dan het beste alternatief voor de wijk Westdorp? Dat onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met bewoners, SV Raalte en SallandWonen dat de eigenaar is van circa tweehonderd woningen, de helft van de woningen in de wijk. Het onderzoek duurt ongeveer een half jaar.

SV Raalte heeft afgelopen jaar de mogelijkheden verkend om op alternatieve wijze energie op te wekken die niet alleen door de sportvereniging wordt gebruikt, maar ook energie levert aan de wijk Westdorp. Daarnaast is SallandWonen van plan om in 2019/2020 groot onderhoud uit te voeren in de wijk. Ook wil de gemeente in de wijk aan de slag met de ruimtelijke kwaliteit en het afkoppelen van het hemelwater. Dit samen is voor de gemeente aanleiding om de wijk Westdorp aan te wijzen als pilotgebied Aardgasvrij.
De mogelijkheden van warmtepompen, een gemeenschappelijke warmtenet of andere alternatieven worden tijdens het onderzoek onder de loep genomen. Dat geldt ook voor de mogelijkheden voor het financiële plaatje. Op dit moment is er naast de bestaande subsidiemogelijkheden geen extra geld beschikbaar voor de wijk. De kosten van de aanschaf en plaatsing van een warmtepomp in een bestaand huis kunnen overigens, afhankelijk van het type dat wordt gebruikt, variëren van 4.000-7.000 euro tot circa 25.000 euro. Bron: staging2.warmtepomp-info.nl. Volgens die site geldt er, afhankelijk van het type warmtepomp, een terugverdientijd van zeven tot vijftien jaar. Van de aanschafkosten kan een deel worden gesubsidieerd. Wethouder Frank Niens benadrukt dat het om een onderzoek gaat. De pilot loopt vooruit op een plan dat in 2021 gereed moet zijn om alle wijken in de gemeente Raalte van het gas af te krijgen.
De gemeente gaat de inwoners van de wijk Westdorp actief betrekken bij het proces. Recentelijk zijn de inwoners van de wijk hierover geïnformeerd en is hen gevraagd mee te denken in een klankbordgroep. In het voorjaar wordt een eerste informatiebijeenkomst georganiseerd. Ook Enexis en de provincie Overijssel werken mee. “Want gezien de grote opgave is dit ook voor de provincie interessant”, vertelt Niens. “Die is ook benieuwd hoe dit uitpakt.”

Protesten

In de risicoanalyse van het project houdt de gemeente overigens rekening met protesterende bewoners. De gemeente hoopt dat te voorkomen met goede voorlichting, ook over de voordelen van de transitie (lagere stookkosten). De meeste woningen in de wijk stammen uit de jaren ’60. Meer dan 50 procent van de bewoners is 65 jaar of ouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.