Natuurbericht: Winterkwartieren

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.” Op de grauwe en kille vrijdagmorgen ging Sjaak vroeg op pad. Knaag- en roofdieren hebben hun winterkwartieren op orde. Laat de winter maar komen.

Ik neem nog even het e-mailbericht mee van de kerkuil in de schuur bij goeie kennissen. Mooi man! Nu nog een partner erbij en een uilenkast. Succes verzekerd in het uitermate geschikte habitat! Mooier kan een natuurliefhebber het nieuwe jaar niet ingaan! De lamp boven de eettafel kan bijna uit. Ik doe de PC uit en het is tijd om te gaan. Het is bijna licht en de dreigende luchten laat ik maar links liggen. Twee stokoude pony’s komen op me af. Sorry, de hooibaaltjes komen vast nog. Het geluid van auto’s op asfalt en het irritante kadem-kadem geluid van de ernaast liggende grasstenen laat ik snel achter me.

Kijk hier, de eerste wilgenkatjes staan al weer in bloei. Daar krijg ik nog geen voorjaarsgevoel bij. Integendeel kijk maar, in die omgevallen boomkonten zoeken kleine knaagdieren een veilig en droog heenkomen voor de komende koude winterweken. Je ziet rondom veel holletjes van muizen en ander gespuis. De lekkere eikels liggen voor het oprapen. En daar in die hoge wal hebben konijnen hun winterkwartier. En zie, het oude vossenhol is voor het eerst in jaren ook weer bezet.

Hier ga ik langs de wetering en loop door het afgegraven retentiegebied. De stuw staat hoger dan normaal ’s winters. Om het water vast te houden word geprobeerd om op deze manier de lage grondwaterstanden wat op te vijzelen. Dan neem ik het pad langs de bosrand. Ik hoor ganzen maar zie ze niet. Die zitten ginder op de plas. De eiken en onderbegroeiing zitten vol klein vogelspul en leuk, een groene specht. Het begint hard te miezeren. Een kat rent met spoed huiswaarts. Eenmaal bij de auto is het alweer droog. Maar wel koud en nat…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.