Natuurbericht: Oog in oog met een wolf

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.” Donderdagmorgen, eventjes een wandeling maken. Moet kunnen tussen de buien door. Vertrouwend op de buienradar gaat Sjaak op pad.

Zo nu en dan is er zon maar er vallen ook buien met kans op hagel of natte sneeuw. Volgens mijn buienradar is het tussen elf en drie uur de beste tijd om te gaan.

En inderdaad, elf uur, het is kurkdroog als ik op pad ga. Een jonge acacia is omgewaaid bij het laatste stormpje. De omsingeling door de zware Hedera klimop was net te veel van het goede voor het topzware boompje. Ook verderop ligt wel voor tien jaar aan brandhout. Kijk, een geschrokken haas loop zich vast en springt in paniek hoog tegen het gaas. Rustig maar, van mij mag je blijven lopen.

In de mooie ingesloten laagte met struiken, mooie acacia’s en oeroude eiken zit het vol met groenlingen, meesjes en vinkjes. Daarnaast in het weiland staan mollenklemmen op scherp. Allemaal met een rood/wit markeringslintje. En ineens sta ik vanuit de ingesloten laagte oog in oog met een… wolf? Het mooie beest staat een meter hoger en ik kom erachter dat het toch een herdershond is. Al snel zijn we de beste vrienden, maar ik moet hem toch naar huis sturen. Weg! Vooruit, vort. Terug! Pssst! Hij is het hier niet mee eens, draait zich om en gaat er dan onderdanig bij liggen. Tegen beter weten in zit hij op een gunstiger commando te wachten. Twee miauwende buizerds boven het bos breken de spanning en gelukkig word al snuffelend dan toch de terugtocht ingezet.

Kijk toch, de hele populierenrij is geveld. En daarginder is ook een kaprijp bosperceel weggezaagd. Maar gelukkig weten de vaklui van het mooie Landgoed Schoonheten de bossen met jonge aanplant steeds in een goede conditie te houden.

Zo, hé hé, ik ben d’r. Drie uur en twee buien verder en het is weer kurkdroog. Een bleek zonnetje komt zelfs kijken. Die haalt een nieuwe bui op. Snel op de fiets dan maar…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.