Natuurbericht: Einde oefening

  Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Al jaren ziet hij de natuur aan zich voorbij trekken. Je zou denken dat hij de omgeving nu wel gezien heeft. “Het verveelt nooit buiten, elk seizoen is anders, elke dag is anders en elke voetstap is anders. Als je buiten bent, staan je zintuigen open. Je ziet, hoort en ruikt meer.”  Op de grauwe en kille vrijdagnamiddag gaat Sjaak nog snel even een frisse neus halen. Een ransuil paartje heeft een oud haviksnest gekraakt en dit is in de natuur ook gelijk het moment dat er recht word gesproken.

   Het roodborstje zit vertrouwd dichtbij op de bloembak, een brutale ekster zit op de heg en een kat struint de buurt af. Ho pas op, wel tanken straks. Starten en rijden maar. Ganzen vliegen de verkeerde kant op. Een boer haalt kuilvoer en een paardentrailer gaat richting manege. Alles lijkt hetzelfde gebleven in het nieuwe jaar.

  Vader en zoon zijn met het brandhout aan de slag en verder is het rustig in het bos. Kijk, hier een mierenhoop. Waarschijnlijk van de behaarde bosmier, de meest voorkomende in het reservaat. Zal de coördinaten alvast noteren voor mijn inventarisatielijst. Hier rechtsaf, langs de haviken. Kijk daar, net als onder het nieuwe nest liggen ook onder het oude haviksnest overal de kenmerkende witte poesstrepen van de havik. Zo langzamerhand beginnen ze met de opbouw van het nest. Maar wat ligt daar? Handpennen, armpennen en staartveren van een ransuil. Geslagen door een havik. Ransuilen maken zelf geen nest maar maken gebruik van oude ekster of kraaiennesten,  of …als het zo uitkomt roofvogelnesten. Zij broeden net iets eerder dan haviken. Maar het oude haviksnest gebruiken, daar waren de haviken niet van gediend. Tja, ze hadden eerst een optie moeten vragen aan de eigenaar. Nu word het ransuil paartje hard afgestraft en dat betekent einde oefening voor deze jong volwassen ransuil.

  Het is na vieren en in gedachten loop ik naar de uitgang. Een paar watersnippen laten me schrikken. De zon zakt langzaam weg achter het bos. Het is avond, snel naar de kachel dan maar…

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.