Natuur en Milieu Overijssel: discussie over wolf verhardt

SALLAND – De standpunten van voor- en tegenstanders van de wolf verharden razendsnel, zo constateert directeur Matthijs Nijboer van Natuur en Milieu Overijssel (NMO) in een rondgestuurde mail.

“De wolf is terug in Nederland. Sommige mensen vinden het prachtig. Ze spreken van natuurherstel en zien de terugkeer van de wolf als de kroon op alle inspanningen om Nederland weer groen en mooi te maken. Anderen zijn minder enthousiast. Schapenhouders houden hun hart vast, en ook veel andere mensen op het platteland worden niet echt blij van de gedachte dat er ’s avonds in het donker een wolf rond hun huis sluipt”, zo zegt Nijboer.

Er zijn vorig jaar tien wolven in Nederland waargenomen. Tenminste drie daarvan zitten op dit moment nog in het land, waarvan twee vrouwtjeswolven al langer op de Veluwe. “Als dit voorjaar een paar jonge wolvenmannen ons land binnen lopen en zich bij de vrouwtjes aansluiten kunnen er nog dit jaar jonge wolfjes worden geboren. De kans daarop is groot, zeggen deskundigen.”

Laag Zuthem
Een van de wolven sloeg begin juni toe in Laag Zuthem waar 26 schapen van schapenhouder Nico Kalter doodgebeten werden. Dertien schapen waren meteen dood, veertien anderen kregen een spuitje van de veearts. Volgens deskundigen zijn het vooral jonge zwervende wolven zonder roedel die op deze manier schapen doden. Instinctmatig doden zij dan zoveel mogelijk prooidieren tegelijk om zoveel mogelijk voorraad te hebben.

Volgens de NMO-directeur gaan voor- en tegenstanders nauwelijks meer met elkaar in discussie. “Standpunten verharden zich razendsnel. Men vindt de wolf niks, of men vindt de wolf prachtig, men wil beschermen of bejagen. Een middenweg is niet of nauwelijks te vinden.”

Verharding
Volgens Nijboer is het niet aan NMO om te bepalen wat Overijssel van de wolf moet vinden: “Maar wij zetten ons wel graag in voor een behoorlijke discussie. Harde woorden en polarisatie doen vaak meer kwaad dan goed. Hoe voorkom je die verharding? Graag willen we horen hoe jij hierover denkt. Hoe zou jij dit aanpakken? En wat vind jij dat wij het beste kunnen doen?”

De NMO-directeur wil alle reacties op een rijtje zetten. “Eerder vroegen wij al om mee te denken over het klimaatbeleid. Dat heeft tot veel positieve reacties geleid, die ons echt hebben geholpen in het werk.”

4 REACTIES

  1. Het is absurd om deze dieren af te schieten , vroeger beschermde men het vee ook met honden .
    De Laatste gedode wolf in Nederland was in 1881 in Helvoirt, Noord Brabant en in 1897 werd bij Heeze in Noord–Brabant de laatste wolf in Nederland gezien. Beide laatste waarnemingen zijn echter onderwerp van discussie, zodat waarschijnlijk in 1869 de laatste wolf bij Schinveld werd gedood.
    Het beest leefde al hier en aangezien er teveel aan bepaalde soorten hier rondlopen zou het de natuur in stand kunnen houden .

  2. Misschien kan de heer Nijboer al een voorzetje veven waar slachtofferboeren zo blij van worden dat men tot een goed gesprek/oplossing komt. Niet afschieten? Wat dan wel?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.