Meerderheid deelnemers TIP Salland wil rokende feestgangers beboeten

RAALTE – 82 procent van de deelnemers aan de eerste vragensessie van TIP Salland is blij met het landelijke rookverbod. 12 procent van de deelnemers niet. Om ervoor te zorgen dat het rookverbod op tentfeesten en festivals beter wordt nageleefd wil 54 procent de roker beboeten in plaats van de organisatie. 32 procent pleit ervoor om zowel de roker als de organisatie te beboeten. 133 mensen vulden de vragenlijst/enquête in.

“Als organisatie ben je kansloos tegen rokers in een feesttenten en discotheken”, merkt een van de deelnemers op. “Aanspreken werkt niet, want je draait je om en ze steken er weer één op. Zeker als men in de volle drukte staat, kan je er niet eens bijkomen. Daarbij trekken die mensen zich vaak niets van je aan. Zeker in combinatie met alcohol valt er niet meer te praten. Om dan een organisatie (zeker als die bestaat uit louter vrijwilligers die in het dorpsbelang handelen) te straffen is natuurlijk bizar. Dan is het niet leuk meer om dorpsfeesten te organiseren en sterft alles langzaam uit.

“Het is fijn om als niet roker niet meer in de rook te zitten, maar het is volgens mij geen oplossing voor het rookprobleem zelf”, schrijft een andere deelnemer. “Mensen die willen roken, gaan toch roken en ze mogen van mij die keuze maken. Aparte ruimtes vind ik fijn, maar om nu alles zo strikt vast te leggen en dicht te willen timmeren… Ik weet het niet. Dat soort wetten en regels geven voor mij alleen maar een soort schijnveiligheid aan. Ik vind het politiek van ‘de buitenkant’.”

“Ik vind dat als een organisatie wordt beboet er dus al onmiddellijk wordt uitgegaan van moedwil, terwijl dit in de praktijk eigenlijk nooit het geval is. Als ik te hard rijd krijg ik een bekeuring, niet de overheid omdat ze onvoldoende doet om te voorkomen dat ik te hard rijd”, geeft weer een andere deelnemer aan. “Hoezeer je je best ook doet: zelfs als je de hele avond als politieagent rondloopt, houd je het niet tegen”, geeft een ander de onmacht van organisatoren aan.

“Je kan het alleen bestraffen als je entree heft en een mogelijkheid hebt om mensen buiten de deur te zetten”, stelt weer een ander. “Veel feesten hebben die mogelijkheid helemaal niet. Daarnaast krijg je dan een groep die mogelijk buiten het feestterrein voor problemen kan zorgen. Of je moet als organisatie rokende bezoekers direct overleveren naar de politie en de boete doorbelasten. Maar de kans is 100% dat de politie daar niet op zit te wachten.”

Tips

Daarnaast werd de deelnemers aan de vragensessie ook gevraagd naar tips om te voorkomen dat bezoekers het rookverbod overtreden. De boete te verhalen op de roker is een populaire. Ook stellen meerdere deelnemers dat het rookverbod duidelijker moet worden aangegeven (overigens doen veel organisatoren dat nu al, aangezien dat verplicht is). Anderen willen dat er goede voorlichting komt over de effecten van roken en de gevolgen van boetes voor de organisatie. Weer anderen stellen dat rokers eerder moeten worden aangesproken en desnoods uit de tent moeten worden verwijderd. Weer een ander wil een campagne: “Jij rookt, organisatie krijgt boete, dus jij betaalt volgend jaar veel meer voor je kaartje en niet alleen jij, maar ook al je vrienden, dat is niet cool.” Weer anderen pleiten voor een rookplek.

TIP Salland is een onafhankelijk burgerpanel dat de meningen van inwoners uit Raalte en Olst-Wijhe raadpleegt over lokale onderwerpen. TIP Salland is een initiatief van Weekblad voor Salland en onderzoeksbureau Toponderzoek. 133 mensen werkten mee aan deze enquête. Hierdoor zijn de resultaten op dit moment nog indicatief en niet representatief. De onderzoeksrapporten zijn na te lezen op staging2.tipsalland.nl. Wilt u bij de volgende vragensessie/raadpleging ook mee praten en mee denken over lokale onderwerpen? Meld je aan via: https://enquete.toponderzoek.com/aanmelden/tipsalland-nl.

Foto: Dit stelletje feestvierders gedraagt zich keurig, maar in veel feesttenten wordt stiekem nog wel eens een sigaretje opgestoken.