Lezing Arjan Hehenkamp over Artsen zonder Grenzen

HEINO – Heinoër Arjan Hehenkamp verzorgt op vrijdag 18 januari een lezing over Artsen zonder Grenzen in het Dorpshuus in Heino. Hehenkamp was eerder directeur van die organisatie en werkt tegenwoordig als directeur van Stichting Vluchteling.

Arjan vertrok in 1992 op zijn eerste missie naar Somalië. Ook was hij onderdeel van het noodhulpteam van AzG dat de taak heeft om noodhulp in crisis- of rampgebieden op te starten. Hij was operationeel adviseur in Amsterdam, landencoördinator voor Zuid-Sudan en operationeel directeur voordat hij algemeen directeur van AzG werd. “Ik wil met deze lezing graag wat nuance aanbrengen in hoe wij allen denken over noodhulp en vluchtelingen. Wij hebben een beeld van de ellende die mensen doormaken, maar de werkelijkheid is vaak anders”, zegt Arjan.
Tijdens de lezing staan twee verschillende onderwerpen centraal. Zo vertelt Hehenkamp over het werk van AzG op de Middellandse Zee. De organisatie zette boten in om vluchtelingen te redden van de verdrinkingsdood. Een operatie die veel controversie opriep, ook binnen de gelederen van AzG. Inmiddels is het laatste schip aan banden gelegd. Daarnaast gaat Hehenkamp in op recente ontwikkelingen in Jemen en Zuid-Sudan. Daarbij gaat het vooral over onze beeldvorming, dataverzameling, indirecte informatie en vooral over hulp: “Ik voel een diepe wens om mensen te helpen als zij bij hun zoektocht naar een beter leven zoveel ellende meemaken.”
Aanvang is om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via de balie van het Dorpshuus of via vrienden@dorpshuusheino.nl.