Lauk: Stemmen

Maar eens een raadsel; wat is de overeenkomst tussen Vincent Hartman in het Schotse Falkirk, burgemeester Martijn Dadema in Heino, bedrijfsleider autowascentrum Ricardo Hensema in Raalte en stadse boerin Karin van der Toorn in Wijhe? Het antwoord; allemaal hebben ze met verkiezingen en stemmen te maken.

Vincent Hartman keert terug naar Heino omdat hij het gevoel heeft niet meer welkom te zijn na het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. RTV Oost-verslaggever Ties van der Heide, wonend in Heino, had de primeur, mooi werk. Vincent, een aardige vent, creatieve fotograaf en groot liefhebber van Landrovers, heeft nog de foto bij deze column gemaakt. Hij en mijn beterhelft vonden die wel geslaagd. Na zijn verhaal op Oost kreeg ik nog meer twijfels over een referendum oftewel volksraadpleging. Misschien moet iedereen die gaat stemmen eerst verplicht een halve dag het onderwerp bestuderen.

Op burgemeester Martijn Dadema mag ook gestemd worden (staging2.necker.datacoll.nl), hij is genomineerd als ‘Beste lokale bestuurder van Nederland’. Heel mooi voor de Raalter burgervader, al denk ik dat hij kansloos is tegen bijvoorbeeld zijn Rotterdamse collega. Toch een beetje Feyenoord-Ajax en de Rotterdamse haven vergelijken met ROHDA-Heino en de MOK-werfjes. De nominatie is terecht voor de burgervader die door het promotieteam van de Stöppelkaters tijdens zijn eerste grote Sallandse carnavalsoptocht veelvuldig als ‘Marty’ op de selfie moest. Waar voorganger Piet Zoon de Sallandse evenementen (dit jaar 104 stuks stond op Facebook) vooral als potentiele bedreiging van de openbare orde zag, zeker zijn eerste jaren, heeft Dadema met een open en benaderbare opstelling afgelopen vier jaar veel sympathie opgebouwd. Een kleine uitglijder zoals het plan voor een fotograaf in het gemeentehuis wordt hem snel vergeven.

Ook op Ricardo Hensema kan gestemd worden. De Raaltenaar is de Overijsselse kandidaat voor de landelijke titel ‘TaalHeld 2018’ (staging2.lezenenschrijven.nl). Ricardo kon slecht lezen en schrijven. Twee jaar geleden besloot hij om dat aan te pakken om zo zijn dochtertje voor te kunnen lezen. Coach Berend Bolt van Taalpunt hielp hem bij dat succesvolle streven. Wat mij betreft een geweldige prestatie. Stemmen op Ricardo kan tot 22 januari.

En dan Karin van der Toorn, de van oorsprong stadse Deventerse die zeker in agrarisch Salland een bekende verschijning is. Karin doet in maart mee aan de provinciale Statenverkiezingen, staat op een onverkiesbare plek op de CDA-lijst (14), maar rekent op Sallandse stemmen. Met als voorbeeld de Dalfser wet/veehouder Maurits von Martels die in 2018 ruim 21.000 voorkeurstemmen kreeg en zich nu in de Tweede Kamer inzet voor een veiliger N35. Karin zal van zich laten horen en heeft zelfs speciale groene kaas laten maken. Haar handicap? Ze moet in het CDA-groen, maar draagt het liefst rode kleding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.