Jaar cel geëist tegen directeur van Grolleman Vrieshuis in Olst

OLST – Tegen de directeur van Grolleman Vrieshuis in Olst is 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een boete van 75.000 euro geëist vanwege fraude met paardenvlees.

Dat meldt RTV Oost.

Het Openbaar Ministerie eist de straf voor de rol van het bedrijf in het paardenvleesschandaal van vijf jaar geleden. Bij het schandaal zou het goedkopere paardenvlees zijn verkocht als duur rundvlees. De vleesindustrie zou hierdoor op illegale wijze winst hebben gemaakt.

Uit onderzoek van de opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) blijkt dat door valsheid in geschrift circa 400.000 kilo vlees niet meer herleidbaar was naar de bron, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarnaast is het consumentenvertrouwen ernstig ondermijnd, stelde de officier op zitting: “Op het etiket moet staan wat er in zit, de vlag moet de lading dekken. Als we daar niet meer op kunnen vertrouwen is het einde zoek.”

Drie jaar cel
Tegen de directeur van het slachthuis waar de paarden zijn geslacht, werd voor de rechtbank in Den Bosch drie jaar cel en een boete van 150.000 euro geëist.

De officier van justitie oordeelt dat het slachthuis en de eigenaar zich met onjuiste facturen, productspecificaties en pakbonnen schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. “De consument is bedrogen en de reputatie van de Nederlandse vleesindustrie ligt aan diggelen”, zei ze over de handelwijze van het slachthuis.

Valsheid in geschrift
Niet alleen Van Hattem treft Blaam, aldus het OM. Het vleesbemiddelende bedrijf Meatmaster BV en Vrieshuis Grolleman BV zouden de valsheid in geschrift hebben gefaciliteerd en werkten hier aan mee. “Tussenhandelaren zoals Meatmaster BV en vrieshuizen zoals dat van Grolleman faciliteren en maken het mogelijk dat slachterijen als Van Hattem Vlees lange tijd met hun werkwijze wegkomen. In plaats van hun verantwoordelijkheid te nemen en als een soort poortwachter te fungeren, bedekken ze onregelmatigheden met de mantel der liefde en wordt kritiekloos gedaan wat de opdrachtgevers of leveranciers hen opdragen.”

Uit de verklaringen van Grolleman Vrieshuis in het dossier blijkt volgens het OM dat de klant bepaalde wat er op de documenten werd gezet: “Blijkbaar neemt Grolleman Vrieshuis klakkeloos aan wat de opdrachtgever vraagt en voert dat vervolgens uit. Dit leidt ertoe dat wanneer de klant aangeeft dat er ‘halal’ op de documenten gezet moet worden er door Grolleman Vrieshuis ‘halal’ op gezet wordt, zelfs als dat niet juist is.” Volgens het OM heeft Grolleman Vrieshuis hiermee zijn verantwoordelijkheid verzuimd: “Hij had moeten zien dat de vermelding de lading niet dekte.” Hetzelfde geldt voor Meatmaster BV.

Foto: Google Streetview