‘Ik dacht dus: dat kun je shaken als je niemand kent’

Wijhese Claudi vanuit het niets op de derde plek kandidatenlijst GroenLinks Overijssel

WIJHE – Claudi Groot Koerkamp uit Wijhe is sinds april 2018 lid van GroenLinks. Tot haar verrassing werd ze op de derde plek gezet toen ze zich verkiesbaar stelde voor de Provinciale Staten. 20 maart zijn de provinciale verkiezingen. Claudi maakt een goede kans om in de staten te komen.

Dat ze zo hoog op de kandidatenlijst terecht kwam, was voor Claudi een verrassing. ‘’Ik wist helemaal niet hoe het werkte. Kende ook helemaal niemand bij GroenLinks. Ik ben in de zomer bij een bijeenkomst in het provinciehuis geweest om eens te kijken of het wat voor me zou zijn. Ik heb toen met wat mensen gesproken en wat gebeld hier en daar. Ik kende zelfs niemand bij GroenLinks Olst-Wijhe. Die ontmoette ik pas bij de ledenvergadering waar gestemd ging worden over alle plekken op de kandidatenlijst. Ik dacht dus: dat kun je shaken als je niemand kent. Tot mijn grote verrassing werd het toch de derde plek!’’

De Wijhese kreeg aanvankelijk vooral van anderen te horen dat ze haar visie met een groter publiek moest delen. ‘’Gek genoeg hadden al meerdere mensen tegen me gezegd dat ik in de politiek moest. Omdat ik wel eens een sterke mening heb, denk ik. Ik heb er nooit wat voor gevoeld. Totdat mijn kinderen wat groter waren en ik me ervan bewust werd dat de wereld voor hen ook leefbaar moet blijven. Ik werd me bewust dat we qua klimaat niet goed bezig zijn en erg op korte termijn leven. Ik ging me afvragen hoe ik een steentje bij zou kunnen dragen aan een betere wereld. Als dat ergens kan, dan is het in de politiek.‘’

Vijf voor twaalf

De keuze voor een partij die aansluit bij haar opvattingen vond ze in GroenLinks. ‘’Ik geloof sterk dat het vijf voor twaalf is als het gaat om ons klimaat. We moeten nu stappen maken en ik vind dat het te langzaam gaat. Nederland is het slechtste jongetje van de klas. Onze CO2 uitstoot per inwoner is het hoogste van Europa. Dat kan toch niet. GroenLinks staat voor duurzaamheid, diversiteit en solidariteit. Daar geloof ik in. We moeten het samen doen. Samen zorgen voor een fijne leefomgeving die ook op lange termijn leefbaar is.’’
Toch is ze niet altijd overtuigd geweest dat GroenLinks de juiste partij voor haar was. ‘’Daar heb ik wel wat twijfels over gehad. Ik ben namelijk marketeer en hou me in mijn werk bezig met het versterken van de economie van de Regio Zwolle. Daar gaat het vaak om groei. Ik geloof ook echt dat wij onze economie nodig hebben. Zonder welvaart geen welzijn. Dat betekent dat ik geloof in versterken van onze economie. Daar heb ik wel over getwijfeld. Of er ook ruimte zou zijn voor die visie binnen GroenLinks. In mijn sollicitatiegesprek ben ik heel eerlijk geweest over mijn twijfel en over mijn visie.’’

Leefbare dorpen

Ook vindt zij het erg belangrijk dat ze in Wijhe en de rest van Salland een rol van betekenis kan spelen. ‘’Ik wil er voor gaan dat onze dorpen leefbaar blijven door de economie te versterken. Leegstand tegengaan en de bereikbaarheid vergroten zijn hierbij essentieel. Ik geloof erg in balans tussen welvaart en welzijn. Zonder sterke economie geen leefbaarheid. We moeten het alleen wel wat duurzamer aanpakken. Op dit moment wordt onze economie als doel op zich gezien. Groei, groei, groei. We helpen onze aarde en daarmee onszelf in de toekomst om zeep. Wat als we onze economie in plaats van een doel op zich, als een middel zouden kunnen zien? Een middel om meer welzijn te financieren. Ik zie voor de provincie een aantal speerpunten die bijdragen aan meer welzijn: verbeteren van bereikbaarheid, stimuleren van de energietransitie, verbeteren van ondernemersklimaat en versterken van het cultuuraanbod.’’

Hoe haar rol er straks precies uit gaat zien, blijft nog even spannend. ‘’Allereerst moet ik natuurlijk überhaupt in de staten komen. Om daar te komen moet GroenLinks voldoende zetels krijgen. Op dit moment heeft GroenLinks twee zetels. We moeten dus groeien, wil ik er in komen. GroenLinks zit momenteel in de oppositie. Ons streven is wel dat we in de coalitie komen. Daarvoor moet je wel bereid zijn samen te werken en er niet te radicaal in staan. We willen daarom inzetten op samenwerking. Ik geloof ook erg in dat het samen beter wordt. Dat betekent dat je soms wat water bij de wijn moet doen voor je eigen idealen. Als het maar ten goede komt van de inwoners van Overijssel. Dat is het belangrijkste.’’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.