‘Helft voetballers in Salland draagt verkeerde schoenen’

Raalter sportondernemer Han Schutte wil negatieve tendens van marketinggeweld doorbreken

RAALTE – De helft van de Sallandse voetballers draagt verkeerde voetbalschoenen. Bij handballers is dat percentage lager, rond 30 procent, en bij hardlopen is dat rond de 1 op de 5. “Met als gevolg dat je de kans op blessures vergroot. Plus minstens een deel van je trainingsarbeid gewoon verspilt.”

Han Schutte, de Raalter sportondernemer, gooit graag een flinke steen in het sportieve water. “Omdat ik dit zo’n belangrijk onderwerp vind. Natuurlijk, wij verkopen hier sportschoenen, maar ik en al mijn mensen vinden het nog veel belangrijker dat we dat met goede adviezen doen. Dat we geen, zeg maar, dozenschuivers zijn. En om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen; de duurste sportschoenen zijn dus niet automatisch ook de beste. Integendeel, die vind je vooral in het middensegment.”
De 56-jarige sportondernemer is een bevlogen spreker. Behalve de bekende Raalter sportzaak heeft hij enkele jaren geleden een speciaal ‘Movement Lab’ opgezet. In een aparte ruimte in de winkel aan de Herenstraat worden individuele sporters uitgebreid getest. Met video en een 3D-scan worden zaken als het lopen, de beweging, het lichaam en de houding uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd. Daarnaast doet Schutte met ‘Teamsport Raalte’ soortgelijke tests op locatie met vooral de hogere selectieteams van Sallandse amateurverenigingen. “Dat doen we altijd in nauwe samenwerking met de medische staf en begeleiders van die club, anders heb je weinig aan zo’n gedetailleerde analyse. Ik heb alle gegevens van dit jaar geanalyseerd, zowel van de individuele tests in de winkel als bij de verenigingen. Dan kom je op het ongelooflijk hoge percentage van 50 procent van de voetballers met verkeerd schoeisel. Bij handballers ligt dat rond de 30 procent en bij de loopsporters rond 20 procent. Sportschoenen, zeker in de voetbalwereld, moeten tegenwoordig namelijk vooral mooi en licht zijn. Poetsen is bijna een vies woord geworden, liever wordt er een nieuw paar gekocht. Maar een te lichte of buigbare sportschoen die niet past bij jouw fysiek gestel of jouw type spel zorgt ervoor dat je veel langzamer herstelt van trainingsarbeid. Je loopt ook meer kans op blessures. Er is namelijk echt wat aan de hand met blessures in de regionale sportwereld; hakblessures, hamstrings, noem maar op. Hielspoor wordt bijna standaard lijkt het soms wel. En veel is herleidbaar naar verkeerd schoeisel. Echt slechte schoenen zijn er overigens niet, wel minder goede.”

Meten

Ook clubs zelf zouden dat niet moeten accepteren, zo stelt Schutte. “Zij moeten echt open staan voor een beter en gerichter beleid op dit onderwerp. Simpel gezegd, clubs geven veel geld uit aan veel zaken, dat moet natuurlijk heel efficiënt gebeuren, maar dit specifieke onderwerp krijgt niet altijd voldoende aandacht. Het is eigenlijk niet echt heel nieuw. Topclubs als Feyenoord, Ajax en PSV werken al jaren op deze manier. Nu krijgen amateurclubs ongeveer dezelfde technische mogelijkheden. Komend seizoen wil ik zelf een groep van 45 sporters samenstellen en al hun gegevens samen met podologen en fysiotherapeuten vastleggen. Op basis van die gegevens gaat dan een trainer een half jaar of zo heel gericht aan de slag. Daarna willen we dan de resultaten opnieuw meten en vastleggen. Het is nog niet helemaal rond, maar ik ga ervan uit dat het lukt.”

Grote idolen

Voor de jeugd tot ongeveer 12, 13 jaar zijn dergelijke tests en adviezen overigens minder geschikt omdat zij lichamelijk nog zo snel veranderen. “Bovendien laat de jeugd zich extreem leiden door de schoenen die hun grote idolen dragen. Dat is allemaal marketinggeweld. Schoenen met pinnen bijvoorbeeld zijn voor jeugd eigenlijk ongeschikt, maar als ze hun idolen ermee op internet zien, dan willen ze die. De prijs speelt dan vaak geen enkele rol. In de winkel zelf merken we dat. Als er ouders bij zijn die op serieus niveau gesport hebben, dan hebben wij medestanders en kunnen we samen een geschikte schoen kiezen voor zo’n jongen of meisje. Die vind je vaak in het middensegment, niet in de duurste categorie, want daar draait het vooral om marketing. Natuurlijk, ook wij willen hier verkopen, maar dan wel met producten waar we helemaal achter staan. Ik heb er echt heel veel moeite mee als je iets moet verkopen waar je eigenlijk niet blij mee bent. Ik heb heel veel contacten met fysiotherapeuten en podologen en dan hoor en zie je de gevolgen van verkeerd schoeisel.”

Verkeerde tendens

Waarbij opvalt dat vooral in de voetbalwereld vaak slechte keuzes worden gemaakt. “Ik heb de indruk dat handballers in Salland gemiddeld wat serieuzer met hun sport bezig zijn. Voetballers lopen net iets makkelijker in de groep mee en doen wat iedereen doet. Bij renners zie je dat die heel individueel bezig zijn, goed op hun spullen letten, maar door verkeerde zuinigheid soms de verkeerde keuze maken.”
“Natuurlijk, de wereld ga ik echt niet verbeteren, dat snap ik heel goed. Ik hoop wel een verkeerde tendens tot stilstand te brengen. En zorgen dat sporters met goede producten aan de slag kunnen, dat is echt mijn ding. Nogmaals, we zijn een commerciële onderneming, we bestaan van de verkopen, maar als ik nu zie hoe enorm groot het marketinggeweld is in de sportwereld, met alle gevolgen van dien, dan heb ik daar heel veel moeite mee.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.