GroenLinks wil andere busroute door Wijhe

WIJHE – Tijdens de Statenvergadering van woensdag zal Kees Slingerland van GroenLinks vragen stellen over buslijn 161 van Zwolle naar Deventer. Deze volgt met ingang van 19 februari een kortere route door Wijhe. Inwoners van Wijhe hebben de indruk dat zij de prijs moeten betalen voor de routewijzigingen in Zwolle en Deventer.

De afgelopen twee jaar zijn er door het opheffen van een stadsbus in Deventer van enkele buslijnen, waaronder buslijn 161, hun routes aangepast. De reden hiervoor was dat enkele wijken anders verstoken zouden blijven van een directe busverbinding met het centrum van Deventer.

Kees Slingerland daarover: “Het is zeer waarschijnlijk dat hierdoor de totale reistijd is toegenomen. En dan gaan er in Zwolle met ingang van de nieuwe dienstregeling ook weer routes wijzigen”. In Zwolle is dan net het nieuwe busstation geopend en gaan veel bussen een andere route door Zwolle volgen, omdat ze aan de andere kant van het station moeten uitkomen. Ook dat betekent dat er meer tijd nodig is om de huidige route grotendeels in stand te houden. Bus 161 vervoert niet alleen veel scholieren vanuit de gemeente Olst-Wijhe naar Zwolle, maar ook werkende en winkelende mensen.

Nieuwe route door Wijhe

De nieuwe route door Wijhe gaat eigenlijk amper door Wijhe, maar meer langs Wijhe. De bus komt dan niet meer door het centrum en doet ook het verzorgingshuis Het Weijtendaal niet meer aan. Enkele gebruikers van die busdienst zijn hierover zwaar teleurgesteld en hebben het gevoel dat Wijhe de prijs moet betalen voor de aanpassingen in Zwolle.

Voor zover bij GroenLinks bekend zijn de inwoners van Wijhe op geen enkele manier betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe route. Zij zouden best bereid zijn om constructief mee te praten over route-aanpassingen, maar dan niet eenzijdige aanpassingen in Wijhe. Het is echter nog slechts tweeënhalve week tot de nieuwe dienstregeling en daarom worden de vragen nu dus gesteld.

Oplossing

Kees Slingerland: “ik hoop dat de Gedeputeerde bereid is om met vertegenwoordigers uit Wijhe, Deventer, Zwolle en de busvervoerder Syntus in gesprek te gaan. Volgens mij moet het mogelijk zijn om met elkaar tot een oplossing te komen die voor de inwoners van alle drie gemeentes aanvaardbaar is. Als het niet lukt om dat voor de nieuwe dienstregeling voor elkaar te krijgen, dan maar zo spoedig mogelijk daarna.”

De vragen die GroenLinks gaat stellen worden in ieder geval ook ondersteund door de Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij. Tijdens het vragenuurtje zal blijken of ook andere fracties zich aansluiten bij de wens voor een doeltreffende route door Wijhe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.