Gerlant: Muilkorf

“Jij  komt woensdag niet boer. Als jij woensdag in Den Haag komt gaan wij even bij jou thuis langs,” klinkt Een hysterische vrouwenstem met Veluws accent.  Het anonieme telefoontje komt daags nadat ik via twitter heb laten weten naar een bijeenkomst van Animal Rights , ‘Undercover in de Veehouderij’  https://staging2.animalrights.nl/lezing-undercover-de-veehouderij te willen gaan.

Ik ben al wel wat gewend, na een doodsbedreiging drie jaar terug. Ik ben niet meer zo snel onder de indruk als ik (anonieme) reacties krijg na aanleiding van een artikel.  De meesten kieper ik direct weg. Veel zinnigs staat er niet in. Ja, dat ik een klootzak ben, maar dat was al bekend (cynisch). Ik heb geleerd dat er op reageren geen enkele zin heeft. Het is altijd iemand die geen blad voor de mond neemt, op inhoud niet wil communiceren en vooringenomen een bak beledigingen en verwensingen over mij uitstort. Positieve reacties krijg ik ook. Soms bladzijden lang, wel of niet met mij eens maar daar ontstaan dan vaak goede mailwisselingen en bijna even vaak goede ontmoetingen uit. Beginnend met: laten we afspreken dat we het met elkaar eens zijn dat we het oneens mogen zijn.  ‘Agree to disagree’ .

De anonieme reacties hebben eigenlijk altijd betrekking op hetzelfde onderwerp: Landbouw . De onzin die ze uitkramen is niet te bevatten. Meningen gevormd door onkunde. In een van die berichtjes zij iemand tegen mij “ jij bent een gevaarlijke, jij indoctrineert elke zondag duizenden mensen”. Een duur woord dat mij deed vermoeden dat de afzender toch wel ‘een paar letters gegeten heeft’. Ik ben mij van geen kwaad bewust. Ik wil in gesprek, ik wil verbinding en het liefst in normaal Nederlands.

Clubjes als Animal Rights houden niet zo vaak openbare bijeenkomsten. Dat ik er in gesprek zou komen geloofde ik niet, maar ik wil luisteren en observeren. Ik wilde weten hoe ik hun uitspraken moet interpreteren en zien hoe zij hun volgers indoctrineren.

Over landbouw ging het deze week in de tweede kamer. Dier welzijn stond centraal. LTO voerde de hastag ‘Boeren houden van dieren’ in. Agrarische woordvoerders in de kamer hadden de mond er vol van, bleven die leus maar herhalen als zij aan het debatteren waren en ondertussen vlogen de anonieme doodsbedreigingen over sociale media. Wat had LTO in gedachten? Dat ze met #boerenhoudenvandieren punten zouden scoren bij de extremisten? We weten nu onderhand toch wel dat die absoluut niet openstaan voor tekst, beeld en uitleg…

Landbouw Minister Carola Schouten (CU) wil gesprekstafels organiseren waarin mensen met elkaar in dialoog kunnen gaan over dierenwelzijn. Met respect voor elkaar. Ik kom ook uit een gezin met een CU achtergrond. Pappen en nathouden, lief zijn en geloven in het goede in die ander. Ik weet ook dat ons geleerd werd “wie zijn zoon lief heeft die kastijdt hem” . Ik begrijp haar intentie wel maar heb zitten janken om zoveel naïviteit.

”Aangifte doen’,’ zei de burgemeester drie jaar geleden. Ik geloof daar niet in. Aangifte doen heeft geen zin. Kost tijd en schiet niet op zolang kamerleden openlijk aanmoedigen tot insluiping. Woordvoerders van animal rights op radio en tv hetzelfde doen en het openbaar ministerie, de minister niet ingrijpt. Ik ben woensdagavond thuis gebleven. Ze komen steeds dichterbij.

“Jij laat je nooit muilkorven en maar goed ook”, zei de burgermeester afgelopen week in een ander verband tegen mij. Hij moest eens weten. Ik was echt van plan om ‘de pijp aan Maarten te geven’ en nooit meer een woord op papier te zetten.

gerlant@regiobode.nl

Voetnoot: Via twitter heb ik gezien dat ik woensdagavond niks heb gemist.

 

6 REACTIES

 1. Aangifte doen Gerlant!
  Bedreigingen mogen nooit en te nimmer getolereerd worden!
  Op zo’n manier mensen de mond proberen te snoeren is buitengewoon laf en gaat alle perken te buiten! En als de politie zegt geen tijd te hebben voor dit soort zaken dan zijn ze niet goed bezig! Iedereen heeft evenveel tijd. Het is naar net hoe je die tijd indeelt en waar je hem voor gebruikt. Prioriteiten stellen heet dat! En als een bedreiging al geen prioriteit is dan vraag ik me oprecht af waar het politie-apparaat dan wél mee bezig is! Waar is de slogan: ‘De politie is je beste vriend’ gebleven? Geen woorden maar daden!

 2. Dag Gerlant,
  Je had beter zelf even kunnen informeren bij Animal Rights. Iedereen was van harte welkom; Boerderij.nl stond op de gastenlijst: https://staging2.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2019/1/Animal-Rights-wil-einde-aan-alle-veehouderij-385754E/ en Robert ten Kate zal ook geen animositeit bemerkt hebben. Animal Rights is een transparante organisatie, duidelijk over wat het doel is en duidelijk over wat wel en niet acceptabel is om dat doel te bereiken.

  • Doel mag duidelijk zijn, de middelen zijn gekaderd in de wet. Daar heeft Animal Rights klaarblijkelijk lak aan. Bepalen een eigen wet met grove schending privacy, huisvredebreuk en vernielingen. Boven de wet verheven.

 3. Sociale media verergeren het politieke isolement van de gewone Nederlanders, versterken de polarisatie zowel op links als op rechts, werken identiteitspolitiek in de hand en dragen bij tot een vrijblijvend, vaag en onvruchtbaar model van politieke betrokkenheid. (Vrij naar Jill Lepore- Amerikaans historicus).

  • Juist Brett, gewoon gaan zonder iedereen te laten weten dat je gaat. Dat merkt men dan later wel.
   Er zou wereldwijd een verplichting moeten komen om reacties via sociale media bijvoorbeeld een half uur bedenktijd/vertraging te geven, dat zou al een boel populistische ellende en pesterijen voorkomen. Denk ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.